Meet & greet met Janneke Philippi
Vorige week zaterdag reisde ik met de trein naar Antwerpen voor een meet & greet met Janneke Philippi. Een sympathieke dame.
Janneke is kookboekenschrijfster en foodstyliste. Haar echtgenoot, Serge, zorgt voor de foodfotografie en de vormgeving. Samen maken ze prachtige kookboeken. Een boek van Janneke koop je niet alleen voor de recepten, maar ook voor de mooie foto’s.
In het gezellige Pain Quotidien stelde Janneke, aan een groep bloggers, haar nieuwste kookboek ‘Pasta risotto & gnocchi‘ voor.
Het is het tweede boek uit de reeks ‘bij Janneke thuis’. In haar eerste boek ‘Soep’ bundelde ze haar lievelingssoepen. Daaruit kookte ik al eens deze wortelsoep met zelfgemaakte grissini.
Daar waar er in dat soepboek vooral donkere fotosettings gebruikt werden, heeft het nieuwe pastaboek een hele lichte en frisse look.
Je vindt er meer dan 60 recepten voor een snelle pasta, een risotto of gnocchi. Inspiratie genoeg voor veel pastaplezier.
Ik mocht een gesigneerd exemplaar mee naar huis nemen en zette meteen de cacaopasta op mijn to-cook lijstje.
Lasagne van prei en walnoten
Vandaag deel ik een ander recept uit het ‘Pasta, risotto & gnocchi’ boek met jullie. Dat van de prei-ricottalasagne met walnoten.
Vegetarisch, snel klaar en lekker. Hier aan tafel smulde iedereen er van. Als je wat meer tijd hebt, kan je voor deze lasagne ook zelfgemaakte pastavellen gebruiken.
Wat heb je nodig?
800 g prei – 75 g ongezouten boter – 3 tenen knoflook, fijngehakt – 75 g bloem – 750 ml volle melk – 75 g geraspte parmezaanse kaas – 250 g ricotta – 75 g walnoten, grofgehakt – 250 g gedroogde lasagne bladen – handvol basilicumblaadjes
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor tot 200 °C. Snijd het stugge donkergroene deel van de prei. Halveer de prei zodat telkens 2 stukken van gelijke lengte ontstaan. Snijd de stukken in de lengte doormidden en halveer de helften nogmaals tot brede repen.
Smelt in een pan 25 gram boter. Voeg de prei toe en leg de deksel op de pan. Smoor de prei in 10-12 minuten gaar.
Schep regelmatig om.
Smelt in een sauspan de resterende 50 gram boter. Fruit de knoflook 1 minuut. Voeg de bloem toe en bak 2 minuten mee.
Schenk beetje voor beetje, al kloppend met een garde, de melk erbij. KLop tot een gladde, gebonden saus. Verwarm nog een paar minuten. Roer er 50 gram parmezaanse kaas en 175 gram ricotta door. Breng op smaak met peper en zout.
Schep een laag parmezaansaus in de ovenschotel. Leg er 2 lasagne bladen op. Dek af met een laag saus en leg er wat prei en walnoten in.
Maak zo meer lagen en eindig met een laag lasagnebladen bedekt met de laatste saus, prei en walnoten.
Verdeel er de rest van de ricotta en parmezaanse kaas over.
Bak de lasagne in de voorverwarmde oven in 40-45 minuten goudbruin en gaar, tot de punt van een scherp mes makkelijk door de lasagne glijdt. Laat de lasagne uit de oven 5 minuten rusten en snijd in stukken. Bestrooi met de basilicumblaadjes.
Dank aan L&M books voor de uitnodiging en de lekkere lunch.
Hallo Ingrid, weer een lekker ideetje.
Ga ik zeker proberen met verse prei uit onze tuin.
groetjes
Hallo Sonia,
Laat het je smaken. Er staan nog vele lekkere pasta ideetjes in het boek.
Groetjes,
Ingrid