Kyoto, niet voor niets het culturele centrum van Japan.
Ik blik nog even terug op mijn reis naar Japan. Wat een heerlijk land om te ontdekken. Je reist er met de metro, de bus of de trein probleemloos en snel van de ene stad naar de andere.
Nadat ik enkele dagen in Tokyo van de cultuur en de Japanse keuken had geproefd, kwam ik via Hakone, waar de Mont Fuji staat, aan in Kyoto.
Kyoto is de vroegere keizerlijke hoofdstad van Japan. De stad ademt een hele andere sfeer uit dan Tokyo. Hier zie je veel minder torenhoge gebouwen met lichtreclames. Eerlijk, Tokyo was mooi, maar Kyoto is nog mooier, nog indrukwekkender. De stad wordt niet voor niets beschouwd als het culturele centrum van Japan.
In Kyoto had ik echt ogen te kort om alles te zien. Heel veel vrouwen in kleurrijke kimono’s en soms ook mannen in traditionele klederdracht.
Prachtige boeddhistische tempels, heiligdommen, tuinen met bloeiende en bloemende Japanse kerselaars.
Japanners hebben daar een mooi woord voor: hanami.
Hana betekent bloem (en het is ook de naam van mijn dochter). Hanami is het bewonderen van de bloesems, meestal de kersenbloesems in de parken.
Als je geluk hebt, kan je in Kyoto ook geisha’s spotten. Voornamelijk in het Gion district. Ik zag er 3. Prachtig uitgedost, het gezicht helemaal wit gemaakt en met felrode lippen. Ze renden zo snel naar de plaats van hun afspraak dat het me niet gelukt is om een foto te nemen.
Kyoto culinair: van takoyaki tot okonomiyaki.
Naast cultuur is er ook op culinair vlak veel te beleven en te proeven in Kyoto.
Nishiki markt.
Een bezoek aan de beroemde Nishiki markt mag niet ontbreken. Het is een overdekte markt met honderden winkeltjes en eetkraampjes. Je vindt er alles wat met eten te maken heeft.
Verse vis, thee, verse en ingelegde groenten, Japans snoepgoed, potjes, messen en eetstokjes. Ik zag er daikons die 3 keer zo groot zijn dan bij ons. En lente-ui bijna zo dik als een prei.
En massa’s gedroogde bonito, op z’n geheel en geschaafd. Gedroogde bonito is een tonijnsoort die samen met kombu, gedroogd zeewier, de basis vormt van dashi. Dashi is bouillon, met een hoog umami-gehalte, die niet mag ontbreken in bijvoorbeeld een misosoepje.
Op deze markt kan je uren slenteren en van alles proeven.
Streetfood, hartig en zoet.
In Kyoto moet je zeker ook proeven van de typische kleine hartige en zoete hapjes die ter plekke worden bereid. Streetfood op z’n best.
Een typisch zoet hapje is de taiyaki.
Een soort cakeje, in de vorm van een vis, gevuld met rode-bonen-pasta of custard. Het proeft wat naar wafels en naar pannenkoeken.
Liever een hartig hapje?
Dan kan ik je een bakje takoyaki aanbevelen. Takoyaki zijn deegballetjes gevuld met inktvis, kaas, gember en ui. Ze worden gebakken in een soort poffertjes pan. De takoyaki worden rijkelijk overgoten met saus en bestrooid met gesnipperde nori en gedroogde bonito.
Is het je opgevallen dat veel gerechten in de Japanse keuken eindigen op yaki? Yaki betekent frituren of grillen.
Okonomiyaki, het bekendste gerecht van Osaka.
Vanuit Kyoto maakte ik een ommetje naar Osaka om er mijn tweede kookworkshop te volgen bij Yoshiko.
Ik maakte er okonomiyaki, een hartige Japanse pannenkoek met lekker veel saus op. Het is het bekendste gerecht van Osaka.
Echt waar, het smaakt veel lekkerder dan het eruit ziet.
Naast okonomiyaki, stond er ook tamagoyaki, gegratineerde tofu met kuit van kabeljauw en een gerechtje met gedroogde baby sardientjes op het menu.
Mochi.
Om af te sluiten serveerde Yoshiko nog een typisch zoetje bij de thee: sakuramochi. Een dessert gemaakt van kleefrijst. Vaak worden de mochi gevuld met rode-bonen-pasta en bij sakuramochi nog eens omhuld met een ingelegd kersenblad.
Bonen worden heel veel gebruikt in de Japanse keuken. Ze worden verwerkt in zoete en hartige gerechten. Of geroosterd en als borrelhapje gegeten.
We kregen ook nog dango mee voor onderweg. Dat zijn gekleurde mochi bolletjes op een stokje.
Kyoto is een paradijs voor foodies.
En wat een cultuur! De tempels, tuinen, bloeiende kerselaars hebben een geweldige indruk op me nagelaten. Met deze gouden tempel eindigde de reis in schoonheid.
Prachtig artikel! Ik krijg er zoveel zin in om zelf eens naar Japan af te reizen.
Hey Eline,
Dank je wel voor je lieve berichtje. Japan, dat moet je zeker eens doen. Zoveel te beleven en te ontdekken daar. Ik heb er alvast van genoten.
Groetjes,
Ingrid