Kruidig bladerdeegtaartje met appel, veenbessen en geitenkaas
Een kerstmenu vraagt om een gerechtje met veenbessen, vind ik. Dé klassieker zijn appeltjes gevuld met gestoofde veenbessen. Zo’n sappig, gevulde appel smaakt fris bij kalkoen of een stukje wild.
Wil je eens iets anders maken met die lekkere veenbessen? In dit kruidig bladerdeegtaartje combineerde ik de veenbessencompote met appel, geitenkaas en een frisse salade van groene kruiden.
Benieuwd hoe je dit hapje in de feestkleuren rood, groen en wit maakt? Volg de stap-voor-stap foto’s en binnen minder dan een half uur staat dit kruidig bladerdeegtaartje ook bij jou op tafel.
Wat heb je nodig voor dit kruidig bladerdeegtaartje?
Bladerdeeg – eigeel – verse veenbessen – sinaasappel – suiker – appel – geitenkaas – groene kruiden (fijne basilicum, cress, scheuten, dille) – olijfolie – peper – zout
Hoe maak je het?
Maak eerst de veenbessencompote. Was de veenbessen.
Doe ze in een kookpot met het sap van een sinaasappel. Laat de veenbessen op een zacht vuurtje gaar en zacht worden. Voeg suiker naar smaak toe, maar maak het ook niet té zoet.
Schil en snijd de appel in fijne stukjes.
Snijd het bladerdeeg in vierkanten en maak er met een ronde vorm (uitsteekvorm of een glas) een rand in. Zorg dat je niet door het deeg gaat.
Leg het bladerdeeg op een bakplaat met bakpapier.
Schep wat veenbessencompote in het midden van elk bladerdeegvierkant.
Leg er de fijngesneden appel op.
Verkruimel er wat geitenkaas over. Besprenkel met olijfolie. Kruid met peper en zout.
Smeer de rand van het bladerdeeg in met eigeel.
Bak de bladerdeegtaartjes in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende een 15 à 20 minuten tot ze mooi gerezen en goudbruin zijn.
Werk de taartjes verder royaal af met de groene kruiden.
Dit hapje is vegetarisch. Lust je geen geitenkaas? Dit taartje is ook lekker met een andere kaas (brie of camenbert).
Je kan de kaas ook vervangen door paté of stukjes witte of zwarte pens.
Smakelijke feesten!
Wat een superleuk idee.
Ziet er prachtig uit.
Dank je wel 🙂
Dat komt zeker op tafel met Kerstavond, ik maak er een voorgerechtje van.
Super. Een fijne en lekkere avond gewenst.