Inspiratie voor je kerstmenu. Kruidentoast met garnalen.
De feestdagen staan voor de deur en dat betekent dat het tijd is om je kerstmenu te plannen. Als je nog op zoek bent naar een eenvoudig en mooi ogend hapje, zoek dan niet verder. Deze kruidentoast met garnalen kreeg veel lof tijdens de voorbije feestelijke kookworkshops bij Dishcover. Je kan dit hapje zeker al enkele uren voor de start van het feest klaarmaken, waardoor je mee kan genieten van het feestelijk samenzijn als de deurbel gaat en je gasten arriveren.
Bovendien kan je volop variëren met de kruiden en de toppings. Garnalen en dille zijn sowieso een smakelijk duo. De garnalen kan je vervangen door gerookte zalmsnippers of krab. En voor een andere kruidige twist kan je in plaats van dille kiezen voor tuinkers, kervel of gesnipperde bieslook.
Om de komkommerplakjes meer smaak te geven, marineer je ze in lekkere sushi azijn. Deze rijstazijn is op smaak gebracht met zout en suiker. De sushi azijn voegt zo een subtiele zoet-zure nuance toe aan de komkommer. De komkommerplakjes zullen daardoor ook zachter worden waardoor je ze makkelijker kan oprollen.
Deze kruidentoast met garnalen werk je tenslotte af met wat citroenzeste en gekneusde, roze peperbessen. Die bessen zorgen voor een kleurrijk accent. Anders dan hun naam het doet vermoeden, zijn ze geen echte peper maar wel gedroogde bessen van een struik uit de pruikenboomfamilie, waartoe o.a. ook sumak behoort. Sumak, met zijn friszurige smaak, biedt overigens een kleurrijk alternatief voor de roze peperbessen en wordt veelvuldig gebruikt in de Libanese keuken.
Zo heb je weer wat inspiratie voor je feestmenu. Zoek je nog inspiratie voor een kerstcadeau? Ook daarmee kan ik je helpen. 🙂
Doe eens een kookworkshop cadeau. Fijn om te geven. Leuk om te krijgen. Het is een geweldige manier om samen tijd door te brengen en nieuwe culinaire vaardigheden te leren.
Fijne en smakelijke feestdagen!
Kruidentoast met garnalen
Ingrediënten
- 24 stuks ronde knapperige toast (ik gebruikte Haust snack cups rond)
- 100 g kruidenkaas
- 50 g garnalen (of zalmsnippers)
- 2 mini komkommers
- 20 g verse dille
- viseitjes om te garneren
- 1 citroen (zeste)
- 2 el roze peperbessen
- 4 el sushi azijn (of andere azijn)
Bereidingswijze
- Snijd met een dunschiller dunne plakjes van de mini komkommer. Je hebt er 1 per hapje nodig. Marineer deze komkommerplakjes in 2 eetlepels sushi azijn. Zo worden ze zachter en krijgen ze meer smaak. Je kan zeker ook andere azijn gebruiken.
- Snijd de rest van de komkommer in fijne brunoise (hele kleine blokjes). Je hebt 1 koffielepel per hapje nodig. Marineer deze komkommerblokjes in de overige 2 eetlepels sushi azijn.
- Hak de blaadjes van de dille fijn en doe dit op een bord.
- Neem per hapje 2 toastcups – de uitgeholde kanten komen tegen elkaar. Smeer een theelepel van de kruidenkaas in de holte van elke toast.
- Schep vervolgens een koffielepel van de komkommerbrunoise op 1 toast. Plak de tweede toast erbovenop.
- Smeer er rondom rond een dun laagje kruidenkaas op.
- Rol de toast nu door de fijngehakte dille.
- Besmeer de bovenkant van de toast met kruidenkaas.
- Rol een komkommerplakje strak op en zet dit in het midden van de toast.
- Werk rondom rond af met de garnalen.
- Schep er een theelepel viseitjes op.
- Verkruimel wat rode bessen tussen je handen over de toast. Werk af met citroenzeste.
- Schik de kruidentoastjes op een mooie serveerschotel.
- Smakelijk!