Kriekenvlaai zoals mijn mama hem bakte 32


Een Limburgse kriekenvlaai.

Mijn mama, die kon bakken als de beste. Als we op bezoek gingen, had ze altijd wel iets lekkers gebakken: cake of lekkere Limburgse vlaai met appeltjes, abrikozen of krieken. Toen ik deze kriekenvlaai aan het bakken was, moest ik de hele tijd aan haar denken.

Mijn mama gebruikte voor die vlaaien een speciale vlaaistans voor dat mooie ruitjespatroon bovenop de taart. Ik had dat niet toen ik de mijn eerste kriekenvlaai bakte. Daarom maakte ik de latjes gewoon met de losse hand. Een artisanale kriekenvlaai.

Kriekenvlaai

“Oh kriekenvlaai”, zei mijn papa blij toen ik hem een stukje taart bracht.

In ruil 🙂 nam ik de vlaaistans van mijn mama mee en bakte de dag erna opnieuw kriekenvlaai. Nu eentje zoals mijn mama hem bakte.

Verderop laat ik je zien hoe je zo een vlaaistans gebruikt. Maar eerst ga ik krieken plukken in de tuin om deze lekkere kriekenvlaai te maken.

Bak je mee?

Wat heb je nodig voor deze kriekenvlaai?

Voor een taartvorm met diameter 28 cm

275 g bloem – 75 ml water – 12 g verse gist – 12 g melkpoeder – 12 g suiker – 1 ei (M) – 100 g boter – 5 g zout

Voor de vulling: 750 g krieken zonder pit – suiker naar smaak – 15 g maïzena

Voor de afwerking: 1 ei – 3 el rietsuiker

Hoe maak je het?

De vulling.

Maak eerst de vulling voor de taart zodat die kan afkoelen. Dit kan je ook de dag voordien doen.

Gebruik ontpitte krieken. Doe de krieken in een kookpot. Als je een bokaal krieken gebruikt, voeg je ook het sap van de krieken toe. Voeg suiker naar smaak toe.

Ik gebruikte krieken uit mijn fruitgaard en die zijn niet zo zuur. Ik voegde 125 gram suiker toe. Breng de krieken aan de kook. Los de maïzena op in een beetje water en roer dit los met een vork.

Doe de opgeloste maïzena bij de kokende krieken om het sap te binden. Laat even doorkoken en roer goed door. Laat dit afkoelen.

Het gistdeeg.

Maak ondertussen het gistdeeg voor de kriekenvlaai.

Doe de bloem, water, verse gist, melkpoeder, suiker, ei en de boter in een mengkom. Kneed het deeg gedurende 5 minuten met de keukenrobot of met je handen tot een zacht deeg. Voeg het zout toe. Kneed het taartdeeg nog 5 minuten verder.

Laat het gistdeeg voor de kriekenvlaai 15 minuten rusten en rijzen. Dit is de voorrijs.

Verdeel het deeg na de voorrijs in 2. Een deel van het deeg (ongeveer 2/3 van het deeg) gebruiken we voor de taartbodem. Het overige deeg (ongeveer 1/3 van het deeg) gebruiken we voor de latjes bovenop de taart.

Bol de 2 delen gistdeeg op en laat nog 10 minuten rusten en rijzen (=bolrijs).

Beboter en bebloem de taartvorm.

TIP – gebruik een taartvorm met losse bodem. Zo kan je de taart straks makkelijk uit de vorm halen.

Rol het deeg voor de taartbodem uit op een bebloemd oppervlak. Het uitgerolde deeg moet 5 centimeter groter zijn dan de taartvorm.

Schik het deeg losjes in de taartvorm.

TIP – Rol het deeg hiervoor losjes op je deegrol en schik het zo op de taartvorm.

Laat het deeg opnieuw enkele minuten in de taartvorm rusten alvorens het aan te duwen en in de vorm te schikken.

Doe de afgekoelde kriekenvulling op de taartbodem.

Rol, voor de latjes bovenop de taart, de rest van het deeg uit en snijd het in lange repen.

Rol het op. Schik de latjes deeg bovenop de taart. Eerst horizontaal, dan vertikaal.

Rol het overtollige deeg op de rand eraf met een deegrol.

Klop het ei los. Doreer het taartdeeg met het ei en strooi er de rietsuiker over.

kriekenvlaai

Verwarm de oven voor op 180°C – hetelucht stand. Bak de kriekenvlaai af gedurende 30 minuten.

Laat de taart na het afbakken, afkoelen op een rooster. Ontvorm de taart dan en laat ze verder afkoelen.

Vlaai maken met een vlaaistans

Met een vlaaistans maak je eenvoudig het raster voor op de vlaai.

Deze vlaaistans heeft een handig ‘uitduw’ rooster. Hoe gebruik je het?

Eerst rol je het deeg uit tot op de juiste grootte. Dan leg je het deeg op de vlaaistans.

Vervolgens rol je met een deegrol over het deeg.

Duw de ruitjes deeg eruit.

Leg het ruitjesdeeg met behulp van de taartstans op de taart met de kriekenvulling.

Neem de buitenste rooster weg.

Haal er vervolgens de binnenste rooster af.

Snijd de randen bij met een deegrol. Doreer en bak af.

Tada, het resultaat.

Een kriekenvlaai zoals je die ziet in de etalage van de bakker.

kriekenvlaai met vlaaistans

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

32 gedachten over “Kriekenvlaai zoals mijn mama hem bakte

  • Chris

    Hallo Ingrid,
    gisteren heb ik de Limburgse kriekenvlaai gebakken, ze is heel goed gelukt en is overheerlijk!
    een dikke merci voor het recept vanwege mijn echtgenoot en me zelf !!!
    1 nadeel ,ze is zo lekker dat ze al half op is, haha !
    Hartelijke, blije groeten van een echte Limburgster, in hart en ziel,
    Chris.

    Toppie! Doe zo voort, Ingrid

      • Chris

        Nog even een vraagje, Ingrid,
        Abrikozentaart met latjes is eigenlijk mijn favoriet der favorieten 🙂 Al hoewel de kriekentaart ook jammie is !
        Maar hoe doe je de abrikozencompote minder lopend worden? ook best extra met aardappelzetmeel binden misschien?
        Jij weet vast en zeker een oplossing.
        Ik heb de taart ooit eens gemaakt zonder bindingsmiddel (uit de abrikozencompote bokaal) ,maar de abrikozencompote liep toen van de taart af na het bakken 🙁

        Groetjes,
        Chris

  • Katrien V.B.

    Hallo deze taart ziet er heerlijk uit, mag ik iets vragen aub..hoe moet het met een bokaal krieken dat niet ingedikt is.
    Deze met puddingpoeder of maizena even laten oplopen en dat dan zo nemen?
    De rooster..komt die van Aveve? Zijn er dan 2 op elkaar zie ik. Lijkt me omslachtig of valt het echt mee? Mvg Katrien V.B

    • Ingrid Bericht auteur

      Dag Katrien,
      Als je een bokaal met krieken op sap gebruikt, kan je best het sap goed binden met maïzena of puddingpoeder (nog lekkerder).
      Die rooster kan je kopen in winkels met bakspulletjes. Het is heel eenvoudig in gebruik en gaat sneller dan manueel reepjes deeg maken en op de taart leggen.
      Het zijn inderdaad 2 vormen die in elkaar passen.
      Veel bakplezier.

      Groetjes,
      Ingrid

  • van zele dirk

    Beste mevr
    super bedankt voor uw mama’s recept, generatie overgedragen recepten …dat zijn de altijd de beste !!
    vond uw recept, krieken periode nu

    handig dingetje die vlaaitans, plastieken rooster

    Weet u toevallig waar ik dit kan vinden ?
    `dank dirk
    Belgie

  • dirk van zele

    Beste mevr
    voor de vulling

    kookt u die krieken op gewoon rechtstreeks in pot ?
    u voegt dus niks toe….geen water of sap of zo ?

    • Ingrid Bericht auteur

      Hallo Dirk,
      bedankt voor je berichtje. Ik voeg geen extra sap/water toe aan de krieken. Bij het stoven komt er sowieso sap vrij.
      Groetjes,
      Ingrid

    • Ingrid Bericht auteur

      Dag Marleen,
      Dat is zo jammer. Ik vermoed dat je deeg te plakkerig is. Heb je de hoeveelheden juist afgewogen? Afhankelijk van de bloemsoort, de temperatuur, vochtigheid,…moet je mogelijk wat meer of minder bloem gebruiken zodat de deegbal soepel is en zeker niet kleeft. Zoals je kan zien op de foto’s bij het recept, valt het deeg eigenlijk probleemloos van de stans. Dat lukt bij mij keer op keer. Groetjes, Ingrid

  • Jeanne

    hoe moet de stans dan. Welke kant moet onder voor je het erop legt. is de onderkant met de handvaatjes of moet die bovenop voor je het deeg erop legt.
    ik zie het niet zo goed, en mij mislukt het steeds.

    • Ingrid Bericht auteur

      Hallo Jeanne, de kant met de handvaatjes ligt bovenaan. Daarop rol je het deeg uit. Dan draai je de stans om en verwijder je de kant zonder handvaatjes (de buitenste rooster).
      Daarna til je de kant met de handvaatjes naar boven (de binnenste rooster). Veel succes. Groetjes, Ingrid

    • Ingrid Bericht auteur

      Hallo Marleen, ik kan dat niet zo goed beoordelen omdat ik niet kan zien wat er precies mis gaat. Afhankelijk van de bloemsoort, de temperatuur, vochtigheid,…moet je mogelijk wat meer of minder bloem gebruiken zodat de deegbal soepel is en zeker niet kleeft. Zoals je kan zien op de foto’s bij het recept, valt het deeg eigenlijk probleemloos van de stans. Veel succes. Groetjes, Ingrid