Bak eens een lekkere kriekentaart, voor als de verveling zou toeslaan…
Als de verveling zou toeslaan, kan je eens een kijkje nemen op mijn pagina van de online kookworkshops en je inschrijven voor 1 (of meerdere) interactieve en online workshops die ik de komende weken organiseer. Ideaal om je kennis van bijvoorbeeld de Indiase, Scandinavische, Italiaanse of Spaanse keuken te verruimen. We koken samen stap-voor-stap, elk in zijn eigen kot euh keuken, en na de workshop ga je met je gezinsleden aan tafel om te genieten van al het lekkers dat je klaargemaakt hebt.
Smullen van een tafel vol Spaanse tapas, genieten van een huisgemaakt Italiaans diner, de hippe Nordic cuisine ontdekken, proeven van de smaken van de Indiase keuken… Het is eens iets anders dan patatten met bloemkool en worst. 🙂
Als de verveling vandaag al zou toeslaan, kan je jezelf amuseren met het bakken van deze lekkere kriekentaart. Een topcombinatie van een knapperige taartbodem, een vulling van witte chocomousse en een topping van zurige krieken.
Wat heb je nodig voor deze kriekentaart?
Voor het deeg: 125 g bloem – 75 g boter – 75 g witte (basterd)suiker – 1 zakje vanillesuiker – 1 el melk – snuifje zout
Voor de witte chocomousse: 2 kleine blaadjes gelatine (3,33 g) – 225 ml room – 150 g witte chocolade – 1 tl vanillearoma – 1 eiwit – 3 el bloemsuiker
Topping: 1 bokaal bereide krieken (570 g)
Hoe maak je het?
Begin met het taartdeeg. Kneed met de mixer met kneedhaken of met de keukenrobot een deeg van de bloem, boter, suiker, vanillesuiker en melk. Voeg een snuifje zout toe.
Verpak het deeg in plastiekfolie en laat het minimaal 30 minuten rusten in de koelkast, zodat het deeg opnieuw wat steviger wordt.
Verwarm, na de rusttijd, de oven voor op 180 ºC – heteluchtstand.
Rol het deeg uit tot een lap van 2 mm dik. Bekleed er de vorm mee. Als het deeg te hard plakt, kan je het deeg met je vingertoppen in de vorm duwen. Ik gebruikte een vierkanten vorm van 20 cm.
Bak de taart blind. Leg een vel bakpapier op het deeg en vul de vorm met bakbonen of bakparels. Bak de deegbodem 15 minuten in de voorverwarmde oven. Verwijder daarna het bakpapier met de blindbakvulling en bak de deegbodem nog eens een 10-tal minuten tot de taart mooi goudbruin en gaar is. Laat even afkoelen.
Maak ondertussen de witte chocomousse. Week de gelatine 5 minuten in een kom met koud water. Verwarm in een steelpannetje 100 ml van de room. Breek de chocolade in stukken en laat deze op een zacht vuurtje in de room smelten. Roer glad en voeg het vanillearoma toe.
Neem de pan van het vuur en los hierin de geweekte en uitgeknepen gelatine blaadjes. Roer goed door zodat er geen klonters zijn. Laat de chocomousse afkoelen tot kamertemperatuur.
Klop de overige 125 ml room lobbig op (tot yoghurtdikte).
Klop met de mixer het eiwit stijf. Voeg de bloemsuiker toe en klop het eiwitschuim verder op tot stevige, glanzende pieken.
Spatel eerst de chocoladeroom onder de opgeklopte eiwitten en schep er daarna de opgeklopte room door.
Schep de chocomousse op de deegbodem. Zet de taart 1 à 2 uur in de koelkast om op te stijven.
Verdeel tenslotte de bereide krieken over de taart.
Zo, je kriekentaart is klaar om te proeven.
Bijhorend achtergrondmuziekje erbij.
Cherry pie – Sade
En smullen maar.
Receptinspiratie: Desserts bij Janneke thuis. Mijn kriekentaart is een variant op de witte chocomoussecarré van Janneke.