Een Japans noedelsoepje met rundsvlees


Op ontdekking in de Japanse keuken

Onlangs nam ik mijn man mee uit eten. In Brugge reserveerde ik een tafeltje in het bekende Japans restaurant Tanuki van chef-kok Ivan Verhelle. We kregen een topplaats vlak bij de chef aan de teppanyaki en genoten van een culinaire wandeling doorheen de klassieke, Japanse keuken. Tof om de chef live te zien koken en fijn dat hij ook de tijd neemt om een praatje te maken met de gasten.
Ivan Verhelle - TanukiAan het eind van de avond keerde ik met een nieuwe culinaire ervaring én, wat dacht je, een nieuw kookboek (basic Japans) huiswaarts. Hieruit ga ik de komende weken zeker wat gerechten maken, want ik wil me meer verdiepen in de Japanse keuken. Sushi heeft voor mij ondertussen niet veel geheimen meer, maar de Japanse keuken is natuurlijk meer dan sushi alleen. Denk maar aan misosoep, noedelgerechten, tempurabereidingen,…

Hou jij ook van de Aziatische keuken? Dan kan ik je nu al verkappen dat er in het najaar een kookworkshop rond de Japanse keuken gepland staat. Binnenkort meer info. Om je alvast warm te maken voor de smaken uit de Japanse keuken, maakte ik dit soepje. Dit Japans noedelsoepje is gemaakt van een krachtige bouillon, met oosterse groenten, een stukje vlees en udon noedels. Dat zijn dikke, zachte noedels gemaakt van tarwe, water en zout. Omdat er geen ei in zit, zijn de de noedels wit van kleur. Zo’n Japanse noedelsoep wordt ook wel ramen genoemd.
Japans noedelsoepjeValt dit Japans noedelsoepje met rundsvlees bij jou in de smaak? Slurpen mag!

Wat heb je nodig voor dit Japans noedelsoepje?

voor 2 personen

100 g udon noedels – 1 liter rundsbouillon – 1 ui – 1 chilipepertje – een stukje gember (3cm) – 1 paksoi – 1 steranijs – 1 kaneelstok – 200 g rundsvlees van goede kwaliteit – 100 g sojascheuten – arachideolie

Voor de afwerking: verse koriander – 1 limoen

Hoe maak je het?

Schil de ui en snipper hem fijn. Verwijder de zaadjes uit het chilipeper en snijd het pepertje superfijn. Schil en rasp de gember. Was en snijd de paksoi in grove stukken.

Laat de udon noedels 15 minuten weken in warm water. Roer af en toe eens om. Verwarm ondertussen de bouillon en voeg de smaakmakers toe: ui, gember, chili, kaneelstok, steranijs. Laat alles 10 minuutjes zachtjes sudderen.

Snijd het rundsvlees in plakjes en bak de runderreepjes kort aan in een pan met olie.

Verwijder de kaneelstok en de steranijs uit de bouillon. Voeg de sojascheuten toe en de gesneden paksoi. Laat de groenten 2 minuutjes meekoken in de bouillon. Ze moeten knapperig blijven.

Verdeel de geweekte noedels over de soepkommen. Overgiet met de bouillon. Voeg de gebakken runderreepjes toe. Garneer met flink wat koriander en een schijfje limoen.

Slurp je Japans noedelsoepje lekker op. Gebruik je stokjes om er de groenten en het vlees uit te vissen.

 

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *