Indiase linzenballetjes met chutney en raita
Deze Indiase linzenballetjes, of kofta, hebben wat weg van falafel. Maar ze zijn gemaakt van rode linzen in plaats van kikkererwten.
Kofta zijn populair als streetfoodsnack in India. Vaak zijn het balletjes van vlees, maar ze kunnen ook gemaakt worden met vis, groenten of peulvruchten.
Deze linzenballetjes zijn gemaakt van rode linzen, geraspte groenten en 101 kruiden en specerijen.
Eet deze Indiase linzenballetjes zo, als hapje, met een lekkere raita of een chutney. Of verwerk ze in een smaakvolle curry.
Laat je zeker niet afschrikken door de ingrediëntenlijst. Deze linzenballetjes moeten smaakbommetjes zijn. Dus tover met de specerijen en kruiden. Dat maakt de Indiase keuken zo lekker. Omdat India zo een groot land is, kan je eigenlijk niet spreken over dé Indiase keuken. Wat de regionale keukens wel allemaal gemeen hebben is het overvloedige gebruik van aromatische kruiden en specerijen.
Garam masala en een lekkere Madras curry mogen zeker niet in je voorraadkast ontbreken als je Indiaas gaat koken.
Garam masala is een mengsel van geroosterde specerijen. De samenstelling van de kruiden verschilt van regio tot regio. Het is onmisbaar in de Indiase keuken en het is een kruid dat meestal aan het einde van de bereiding wordt toegevoegd zodat de geur en smaak optimaal zijn.
Een curry is een andere, typische Indiase kruidenmengeling en de Madras curry vind ik de allerlekkerste. De toevoeging van fenegriek geeft het zijn typische aromatische geur en smaak.
Deze Indiase linzenballetjes serveerde ik op stukjes papadum samen met een frisse komkommerraita en een supersnelle, makkelijke tamarindechutney.
Papadums zijn gemaakt van linzenmeel. Je kan de vellen kopen in een speciaalzaak en ze zelf frituren. Ik bereid ze meestal in de microgolfoven, dan zijn ze minder vet: 30 seconden langs elke kant en ze zijn klaar.
Indiase linzenballetjes
Benodigdheden
- friteuse of wok
Ingrediënten
- 1 eetlepel ghee of olie
- 1 sjalot geraspt
- 1 middelgrote zoete aardappel geraspt
- 80 gram broccoli geraspt
- 1 dikke wortel geraspt
- 80 gram bloemkool geraspt
- 225 gram rode linzen 30 minuten geweekt
- 1 handvol verse koriander gehakt
- 1 rood chilipepertje fijn gehakt
- 50 gram amandelmeel
- 1 eetlepel garam masala
- 1 koffielepel gemalen koriander
- 1 koffielepel gemalen komijn
- 1 theelepel chilivlokken
- 1 koffielepel gemalen gember
- 1 koffielepel lookpoeder
- 1 koffielepel currypoeder Madras
- sap van een halve citroen
- peper naar smaak
- zout naar smaak
Bereidingswijze
Week de linzen
- Spoel de linzen en laat ze minstens 30 minuten weken. Langer mag ook. Laat ze daarna goed uitlekken.
Bak de geraspte groenten
- Rasp de ui, zoete aardappel, broccoli, wortel en bloemkool in een kom. Kruid met peper en zout.
- Verwarm de ghee in een antikleefpan. Bak de geraspte groenten een 5-tal minuten aan tot de groenten zachter zijn en er geen vocht meer uitkomt. Roer regelmatig.
Mix de linzen
- Voeg bij de linzen de specerijen, koriander, chilipepertje, amandelmeel en citroensap. Mix tot een grove puree. Er mag nog structuur in zitten.
Meng het groentenmengsel met de gemixte linzen
- Voeg nu de gebakken groenten bij de gemixte linzen. Proef en kruid bij indien nodig. Wees zeker niet zuinig met kruiden. Er mag pit in zitten en het mengsel mag goed gekruid zijn.
Linzenballetjes frituren
- Vorm de linzenballetjes. Maak er quenelles, worstjes of balletjes van.
- Verwarm de friteuse of doe een laag van 5 cm olie in een wok.
- Frituur de linzenballetjes goudbruin en krokant aan de buitenkant. De frituurtijd is ongeveer 3 minuten.
- Laat de linzenballetjes even uitlekken op keukenpapier.
- Serveer de linzenballetjes met een lekkere raita en/of een kruidige chutney.