Huisgemaakte aardbeienconfituur 2


Leuk hé, om te wonen in het land van aardbeien en asperges. Ze zijn er weer volop en ik vind ze heerlijk. Verwacht je de komende weken dus maar aan een aantal recepten met deze 2 toppers van bij ons.
Zullen we beginnen met een klassieker? Aardbeienconfituur.

Ik weet dat aardbeienconfituur doorgaans wat later in het aardbeienseizoen gemaakt wordt. Maar ik had er nu al zo’n zin in.
Voor het maken van confituur, piep ik altijd eens op de website van Madam Confituur. Zij leerde velen van ons opnieuw confituur maken. En ook al is de hype nu wat voorbij, het blijft geweldig om potjes te vullen met je huisgemaakte confituur. Ook altijd leuk om er eentje cadeau te doen.
Dit is een basisrecept voor aardbeienconfituur. Je kan er nog allerlei smaakmakers aan toevoegen zoals basilicum, porto, steranijs.


Wat heb je nodig?
3 kg aardbeien – 1 kg confituursuiker – sap van 1 citroen


Om confituur te maken, heb je 4 dingen nodig: fruit, suiker, pectine en zuur.
Pectine zorgt voor het opstijven van de confituur. In confituursuiker zit al pectine, dus je moet het niet extra toevoegen. Ik gebruikte de 3+1 confituursuiker, wat wil zeggen dat je 1 kg van deze suiker nodig hebt op 3 kg fruit. Zo krijg je een confituur die niet zo zoet is en heerlijk naar fruit smaakt. Suiker zorgt ervoor dat je de confituur lange tijd kan bewaren. Hoe minder suiker je gebruikt, hoe minder lang de confituur kan bewaard worden.
Aardbeien bevatten van nature weinig pectine. Daarom voeg je er nog extra citroensap aan toe. Citroen versterkt ook de smaak van de aardbeien.


Hoe maak je het?
Was de aardbeien, laat ze uitlekken en verwijder de kroontjes.  Het is belangrijk dat je de kroontjes er pas na het wassen afhaalt. Anders nemen de aardbeien teveel vocht op tijdens het wassen en verliezen ze smaak.
Snijd de aardbeien in stukken.
Doe de aardbeienstukjes samen met de suiker in een ruime kookpot en voeg ook het citroensap toe. Laat dit een 2-tal uurtjes trekken (of een hele nacht als je veel geduld hebt).
Zet na de rusttijd de kookpot op het vuur. Breng het mengsel aan de kook en roer goed. Laat zachtjes pruttelen tot je confituur de gewenste dikte heeft. Check de stolling door een lepeltje confituur op een koud bord te druppelen. Trek er een streep door. Als de confituur niet opnieuw in elkaar vloeit, is hij klaar.
Maak ondertussen ook de potjes en deksels proper door ze uit te koken in water.
Doe de warme confituur in propere glazen potjes. Sluit de potjes onmiddellijk af met een deksel en draai ze om. De potjes en de deksels worden door de hete confituur helemaal steriel.
Deze confituur kan je op een droge, koele plaats enkele maanden bewaren. Geopende confituur plaats je in de koelkast.


Wist je dat…?
… de aardbei familie is van de roos. De bloemen van de aardbeiplant lijken ook wel kleine roosjes.
… op de buitenkant van een aardbei allemaal pitjes (zaadjes) zitten. Per aardbei zijn er dat ongeveer 200.


Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Huisgemaakte aardbeienconfituur