Nu het wildseizoen geopend is, duiken ook de veenbessen weer op. Veenbessen zijn echte allrounders.
Vers of gedroogd, ze zijn altijd lekker. Ook de heilzame werking van veenbessen op de gezondheid is ondertussen bij iedereen gekend.
Verse veenbessen bevatten nauwelijks suikers, waardoor ze rauw eerder zuur en wrang smaken. Maar net door dat zuurtje combineren ze goed met ander fruit zoals appelen en peren.
Je kan er sapjes van maken of confituur, ze zijn lekker in een vruchtencompote. En heb je al eens mijn chutney van veenbessen geproefd?
Gedroogde veenbessen kan je zo eten, als snack. Je kan ze verwerken in koekjes, bij de yoghurt. Of pimp er je salade mee op.
Vandaag serveer ik jullie een havermoutcrumble van appelen en veenbessen. In geen tijd klaar, want we willen natuurlijk nog genieten van die laatste zomerse herfstdag.
Wat heb je nodig?
2 appelen (Jonagold) – geschild en in stukjes gesneden
100 gr veenbessen
2 eetlepels ruwe rietsuiker
Voor de crumble: 100 gr havermout – 100 gr bloem – 75 gr bloemsuiker – 75 gr amandelmeel – 150 gr echte boter
Hoe maak je het?
Schik de appelstukjes en de veenbessen in een ovenschotel. Strooi er 2 eetlepels ruwe rietsuiker over.
Bewerk met je vingers de bloem, boter, suiker, havermout en het amandelmeel tot een kruimelig geheel.
Doe dit over de appeltjes en de veenbessen.
Schuif in een voorverwarmde oven van 160°C gedurende 25 minuutjes.
Geniet van je ZONdag.