Geen saaie boterhammetjes als lunch, maar deze homemade hartige madeleintjes.
Madeleintjes. De zoete variant kent iedereen. Zachte, schelpvormige cakejes met een frisse toets van citroen of limoen.
De bakvormpjes zitten al lang in mijn doos met bakkersbenodigdheden. Maar ik denk niet dat ik al eens zelf madeleintjes gebakken heb. Dat moet ik zeker op mijn to-bake-lijstje zetten.
Ik gebruikte de vormpjes nu al wel om er hartige madeleintjes mee te bakken. Met ingrediënten in groen, wit en rood. De kleuren van de Italiaanse vlag en ook de kleuren van typische ingrediënten uit de Italiaanse keuken: tomaten, mozzarella en basilicum.
Deze hartige madeleintjes zijn zo gebakken. De ingrediënten mengen, een kwartiertje in de oven en klaar zijn ze. Ik maakte ze gisteren, letterlijk en figuurlijk, tussen de soep en de patatten.
Vanaf nu geen saaie boterhammetjes meer als lunch, maar homemade hartige madeleintjes dus.
Deze cakejes zijn vegetarisch. Wie wil, kan er nog snippers Italiaanse ham aan toevoegen.
Wat heb je nodig voor 8 grote of 16 kleine hartige madeleintjes?
60 g zongedroogde tomaten – een halve bos basilicum – 125 g mozzarella – 150 g bloem – 10 g bakpoeder – peper – zout – 3 eieren – 15 g geraspte Parmezaanse kaas – 5 el olijfolie
Hoe maak je het?
Snijd de zongedroogde tomaten in stukjes. Scheur de mozzarella in kleine stukjes. Scheur de blaadjes basilicum fijn.
Doe hierbij de bloem, het bakpoeder, peper en zout. Roer om. Voeg de eitjes toe en de Parmezaanse kaas. Roer om. Voeg 5 eetlepels olijfolie toe of gebruik de olie van de zongedroogde tomaatjes.
Verwarm de oven voor op 180°C – hetelucht stand. Vet de madeleinvormpjes goed in. Vul ze met het beslag.
Bak de madeleintjes gedurende 15 minuten in een voorverwarmde oven.
Ontvorm ze en dien deze hartige madeleintjes lauwwarm op. Serveer er eventueel een frisse, Italiaanse salade bij.
Dit recept vond ik bij het doorbladeren van een eerder verschenen KVLV-uitgave ‘Feest Culinair’.