Een hartige cake met groenten en lekkere kaas
Ik heb nog eens gebakken. Geen zoet gebak deze keer, wel een hartige cake met gestoofde courgette, geitenkaas en lekkere kruiden. Het cakebeslag is gemaakt van bloem en olie, yoghurt, melk en geraspte kaas. Met dit basiscakebeslag kan je echt eindeloos variëren.
Hartige patisserie zoals muffins met tomaat en spek, taart met edamameboontjes en madeleintjes op z’n Italiaans klinkt in het Frans chiquer als pâtisserie salée. Fransen eten het bij een uitgebreide borrel.
Dit hartig gebak smaakt inderdaad lekker bij het aperitief en je scoort er ook mee bij een brunch, een picknick of bij een kom soep. Of gewoon zo, als hartig tussendoortje. Snijd er plakjes of blokjes van en serveer ze op je mooiste houten plank.
Met een fris slaatje erbij heb je dan weer een snelle lunch. Geef toe, dat smaakt toch veel lekkerder dan een saaie boterham.
Deze hartige cake kan je lauwwarm of koud eten. Je kan er porties van snijden en die in de diepvries bewaren voor later.
Een hartige cake is ook perfect om restjes te verwerken. Kijk eens in je koelkast naar vergeten groenten, restjes kaas, wat olijfjes of kerstomaten. Allemaal ideale smaakmakers om in deze cake te stoppen.
Vertel me, voor welke combinatie ga jij?
Hartige cake met courgette en geitenkaas
Ingrediënten
Hartige cake
- 180 gram bloem
- 10 gram bakpoeder
- 3 eieren
- 50 gram Griekse yoghurt
- 50 ml melk
- 50 ml maïsolie
- 50 ml olijfolie
- 100 gram geraspte kaas
- peper
- zout
Vulling van courgette met geitenkaas
- 1 courgette
- 1 teentje look
- 20 gram boter
- 1 handvol peterselie
- 1 handvol bieslook
- 150 gram geitenkaas
- peper
- zout
- 1 eetlepel Parmezaanse kaas
Bereidingswijze
Hartige cake
- Klop de eieren los met de melk, de yoghurt en de olie.
- Doe er de bloem bij samen met het bakpoeder en de geraspte kaas. Meng tot een beslag.
- Kruid naar smaak met peper en zout.
Vulling van courgette en geitenkaas
- Was en snijd de courgette in kleine stukjes.
- Pel en plet een teentje look.
- Smelt de boter in een antikleefpan en bak de courgette aan samen met de look. Kruid met peper en zout.
- Roer de geitenkaas los.
- Hak de bieslook en peterselie fijn. Meng dit onder de geitenkaas.
- Doe de gestoofde courgetteblokjes bij de geitenkaas en roer om.
Afwerking
- Verwarm de oven voor op 180°C – hetelucht stand.
- Schep het courgette/geitenkaasmengsel onder het beslag van de hartige cake.
- Vet 3 kleine of 1 grote cakevorm in en strooi er wat bloem over.
- Schep het cakemengsel in de vormen. Zorg dat de vorm voor driekwart is gevuld.
- Rasp er de Parmezaanse kaas over.
- Bak de kleine cakejes in een voorverwarmde oven van 180°C – hetelucht stand en dit gedurende 35 minuten.
- Prik na de baktijd met een vork in de cake. Komt die er droog uit, dan is je cake klaar.