Groene pasta pesto


Groene pasta pesto, troostrijk eten

Deze week heb ik weinig tijd om te koken. Er staat elke avond een kookles op de agenda en ik moet ook nog die saaie boekhoudklus klaren.
Toch wil ik elke dag een smakelijke maaltijd op tafel zetten voor mijn gezin. Deze vegetarische pasta pesto is een ideaal gerecht om klaar te maken tijdens die drukke momenten: snel klaar, lekker en groen als de ontluikende lente.
Groene pasta pestoVoor de bereiding ervan volstaan 1 kookpot en 1 maatbeker. Dus de afwas achteraf valt ook goed mee.
Ik maakte deze groene pasta pesto met broccoli en erwten. Broccoli is 1 van die groenten die ik naast courgette, wortel, zoete aardappel, prei, selder, tomaat en paprika elke week in mijn winkelkarretje leg. Het zijn passe-partout groenten die het goed doen in een soepje of een groentesausje, in een puree of zoals hier in dit pastagerecht.
Je kan naar hartenlust variëren met de groenten en een stukje vis, kip of wat spek toevoegen. Maar ik hield het deze keer vegetarisch.

Maak zeker zelf je pesto. Dat is zoveel lekkerder dan de pesto in een kant-en-klaar potje. De groene pesto is zo gefixt en gemixt terwijl de pasta op het vuur staat. In deze pesto kan je perfect restjes groene kruiden verwerken.

Wat heb je nodig voor deze groene pasta pesto?

Voor 4 personen

500 g gedroogde pasta (farfalle, rigatoni, spirelli,…) – zout – 1 broccoli – 150 g erwten (diepvries)
Voor de groene pesto: 100 g groene kruiden (peterselie, basilicum, munt) – 30 g Parmezaanse kaas – 30 g pecorino kaas – 1 dl à 1.5 dl olijfolie – 50 g pijnboompitten – peper – zout -1 teentje look
Voor de afwerking: zwarte peper – vers geraspte Parmezaanse kaas – verse basilicum

Hoe maak je het?

Maak eerst de pesto klaar. Rooster de pijnboompitten in een droge pan.
Rasp de kaas. Plet het teentje look. Mix alle ingrediënten voor de pesto tot een smeuïge kruidenpuree.
Proef en kruid bij met peper en zout.
Zet een kookpot op het vuur met gezouten water. Als het water kookt, voeg je de pasta toe. Check de kooktijd van de pasta op de verpakking.
Spoel ondertussen de broccoli. Snijd in kleine roosjes. Verwijder het harde deel van de steel en snijd de broccolisteel in kleine blokjes.
Voeg 5 minuten voor het einde van de kooktijd van de pasta de broccoli en de erwten toe aan de kokende pasta. Kook de groenten beetgaar.
Giet het pastawater af en houd 1 pollepel van het kookvocht bij. Meng de pesto onder de pasta. Voeg het overgehouden kookvocht toe. Kruid met peper en zout.
Werk de pasta af met peper uit de molen, zout, geraspte Parmezaanse kaas en frisgroene basilicum blaadjes.
Smakelijk!

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *