Op z’n oosters: groene asperges met horsmakreel
Neen, de asperges komen nog niet mijn oren uit. Ik geraak dat echt niet beu gegeten. Asperges kan je op zo veel verschillende manieren klaarmaken, dat ze telkens weer anders smaken. Jammer genoeg loopt het aspergeseizoen stilaan op zijn einde. Dus we gaan er nog enkele dagen volop van genieten en smullen. Zoek je nog wat originele recepten met asperges? Ik heb op mijn Pinterest bord enkele ideetjes verzameld die je kunnen inspireren. Neem zeker eens een kijkje.
Om toch wat afwisseling op het (asperge)menu te brengen, maakte ik deze keer een gerechtje klaar met groene asperges. Die hoef je trouwens niet te schillen. Breek er enkel het houterige uiteinde af. Ik grilde de asperges in de oven met wat olie, peper en zout. En werkte ze verder ‘op z’n oosters’ af met gemarineerde horsmakreel en een pittige wasabidressing.
Da’s lekker zeg!
Wat is horsmakreel?
Trachurus, trachurus is de Latijnse roepnaam voor horsmakreel. Horsmakreel wordt ook wel de Belgische tonijn genoemd. Het visje is niet zo vaak te vinden in de viswinkel. Horsmakreel is als bijvangst zelfs wat ondergewaardeerd. Toch kan je het op verschillende manieren klaar maken: grillen, pocheren, frituren, bakken. Horsmakreel is ook geschikt om rauw of gemarineerd te eten. Lekker als sashimi of in een sushi. In deze bereidingen is het een prima en goedkoop alternatief voor de overbeviste tonijn.
Je herkent de horsmakreel aan zijn zilveren kleur en aan zijn sterke, uitgesneden staartvin.
Toch geen fan van horsmakreel? Dit gerechtje is ook lekker met gerookte of gebakken vis, nieuwe Hollandse maatjes, een stukje gegrild rundsvlees.
Zin in zo een lekker oosters bordje met groene asperges met horsmakreel?
Wat heb je nodig?
voor 4 personen
6 dagverse horsmakreel – 500 g groene asperges – 1 bussel radijsjes – 2 kleine komkommers – 100 g chuka wakame (zeewiersalade) – 4 el sushi azijn – 2 norivellen – zwarte peper
Voor de wasabidressing: 1 el wasabipoeder of wasabipasta – 1 tl zout – 2 el mirin (Japanse kookwijn) – 2 el rijstazijn – 3 el koolzaadolie – 1 el sesamolie – 1 el geraspte gember
Hoe maak je het?
Begin met maken van de wasabidressing. Meng hiervoor alle ingrediënten onder elkaar tot een lichtgroene dressing.
Ontgut en fileer de horsmakreel of vraag aan je visboer om dat voor jou te doen. Penseel wat wasabidressing over de filets van de horsmakreel en zet ze even koel weg.
Was en snijd de radijzen en de komkommers in dunne schijfjes. Lepel er wat sushi azijn over. Kruid met zwarte peper.
Breek de houterige uiteinden van de groene asperges en leg de asperges in een ovenschotel. Besprenkel met arachideolie en 2 eetlepels water. Kruid met peper en zout. Bak de asperges in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 15 minuten. Check de garing door er met een vork of mes in te prikken. Indien nodig laat je de asperges nog enkele minuten verder garen. Zet ze daarna nog 3 minuten onder de ovengrill.
Laat de asperges afkoelen of serveer ze lauwwarm.
Rooster de norivellen enkele minuten in een pan zonder vetstof tot ze knapperig zijn.
Dresseer het bord. Schik een 5-tal asperges op een bord. Leg er de gemarineerde schijfjes radijs en komkommer op. Schik er een eetlepel zeewiersalade bij. Rol de horsmakreelfilets op. Schik 3 rolletjes op het bord. Besprenkel met wat wasabidressing en snipper er wat geroosterde norivellen over.
Deze gegrilde groene asperges met horsmakreel zijn ook lekker met een kommetje sushi rijst erbij. Serveer er een kopje Japanse thee bij.
Heb jij nog een lekker, eenvoudig of verrassend receptje met asperges dat je graag met mij wil delen? Laat het me zeker weten!