Granola met quinoa
Het allereerste recept op mijn blog – op 1 januari 2014 – was een granolarecept. Ondertussen maakte ik verschillende granolavariaties. Een exotische sinaasappelgranola met kardemon, een kaneel-ahorngranola en cacaogranola met banaan. Die was lange tijd mijn favoriet. Tegenwoordig vul ik potjes met deze granola met quinoa.
Inspiratie hiervoor vond ik in het boek ‘modern vegetarisch’ van Anna Jones. Daarin staan trouwens nog meer lekkere gerechtjes.
Naast havervlokken bevat deze granola ook gepofte quinoa. En natuurlijk een flinke portie noten en zaden. Kies de noten die je in huis hebt, bijvoorbeeld hazelnoten, amandelen, pecannoten, cashewnoten of walnoten. Ook met de zaden kan je variëren: zonnebloem- of pompoenpitten, pijnboompitten. Je kan gedroogde vruchten toevoegen zoals abrikozen, veenbessen, rozijnen, vijgen of dadels. Extra smaakmakers zijn amandelschilfers of gedroogde kokosschilfers. De citroenzeste maakt deze granola extra lekker.
Ik vind ahornsiroop heel lekker om deze granola te zoeten. Honing kan ook. Of een mengeling van de 2. Als je home made granola maakt, kies je zelf hoe zoet je hem maakt. Voor mij hoeft dat zeker niet te zoet te zijn. Let op als je kant-en-klare granola koopt. Die bevat vaak veel suiker.
Trouwens, een granola hoeft niet altijd zoet te zijn. Je kan hem ook een hartige toets geven. Zo maakte ik een hartige granola met havervlokken en een mengeling van pitten, olijfolie, ketchup en mosterd. Heel lekker om een groentemousse mee af te werken of als zoute versnapering. Je kan er ook een salade of een soepje mee pimpen.
Deze granola met quinoa eet ik dagelijks bij mijn fruitontbijt met wat yoghurt of platte kaas. Het is ook lekker om over een dessertje te strooien of eet een portie als tussendoortje.
Met onderstaande hoeveelheden vullen je 2 grote voorraadpotten. De granola kan je zeker een maand bewaren.
Granola met quinoa
Ingrediënten
- 125 g gepofte quinoa
- 125 g havervlokken
- 125 g pitten en zaden (pompoen, zonnebloem, pijnboom,…)
- 125 g notenmengeling (amandelen, hazelnoten, cashewnoten,…)
- 30 g amandelschilfers of kokosschilfers
- 1 citroen (zeste)
- 8 el honing of ahornsiroop
- 100 g rozijnen
- 100 g gedroogd fruit (abrikozen, veenbessen, vijgen,…)
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180°C – heteluchtstand.
- Meng de havervlokken met de gepofte quinoa.
- Voeg de noten, zaden en pitten toe.
- Rasp de zeste van 1 citroen en doe die bij het mengsel van de noten en zaden.
- Meng er de ahornsiroop onder en roer alles goed door.
- Spreid het mengsel uit over 2 bakplaten met bakpapier.
- Bak dit 10 à 15 minuten.
- Hak ondertussen de gedroogde vruchten in kleinere stukjes.
- Voeg ze toe aan het noten-zaden mengsel en bak nog 5 à 10 minuutjes mee in de oven tot ze licht karamelliseren.
- Let op, de baktijd van de granola is afhankelijk van je oven. Blijf er alleszins bij zodat de granola niet verbrandt.
- Schep de afgekoelde granola in voorraadpotten.
- Geniet ervan. Deze granola kan je een maand bewaren in een afgsloten pot.