Kerstdessert – Glühbierkrieken met speculaasmousse.
Gisteren draaiden we de tijd wat vooruit bij Dishcover en vierden we kerst.
Een kerstboom met lichtjes, de tafel mooi gedekt, samen koken met een gezellige groep mensen en dan proeven van een feestelijk 8-gangen menu.
Het was een fijne workshop feestelijk koken. Ik keerde moe, maar met een voldaan gevoel naar huis.
Volgende week doen we de workshop nog 2 keer over. Zin om je kerstmenu eens te komen uittesten en proeven? Voor de avondworkshop zijn nog enkele plaatsen vrij. Voor de snelle beslissers!
Een zoete troost voor wie er niet kan bij zijn. Ik deel graag het recept van ons kerstdessert: Glühbierkrieken met speculaasmousse.
Met een knipoog naar de Glühwein die je her en der op de vele kerstmarkten kan proeven nu.
Wat heb je nodig voor 10 glaasjes Glühbierkrieken met speculaasmousse?
voor de Glühbierkrieken
1 bokaal krieken op sap – 1 flesje kriekbier van 25 cl
Kruiden: 2 kaneelstokken – 2 steranijs – 4 kruidnagels – 6 peperbollen – 6 jeneverbessen – 1 sinaasappel – stukje gember
voor de veenbessencompote
1 zakje verse veenbessen – sap van 1 sinaasappel – suiker naar smaak
voor de speculaasmousse
250 g mascarpone – 250 g Griekse yoghurt – 60 g fijn verkruimelde speculaas + extra om te garneren – 2 el esdoornsiroop – 2 el sinaasappelsap – zeste van een halve sinaasappel
Hoe maak je het?
Glühbierkrieken.
Doe de krieken met het vocht in een kookpot. Voeg het kriekbier toe.
Voeg de kaneel en steranijs toe. Prik de kruidnagel op de schil van een doorgesneden sinaasappel. Voeg toe aan het kriekenmengsel. Schil de gember en voeg toe.
Doe de overige kruiden in een theezakje. Voeg toe aan het mengsel.
Laat de krieken op een zacht vuurtje pruttelen zodat ze de smaken van alle kruiden goed opnemen. Haal de kruiden uit de kriekenbouillon. Bind het kriekensap met maïzena.
TIP – De Glühbierkrieken kan je op voorhand klaarmaken.
Veenbessencompote.
Terwijl de krieken sudderen, maak je de veenbessencompote.
Stoof de veenbessen met het sinaasappelsap. Voeg eventueel water toe. Laat de veenbessen op een zacht vuurtje allemaal open ploffen. Voeg suiker naar smaak toe.
Meng de Glühbierkrieken met de veenbessencompote.
Zo krijg je een lekkere zoet/zure fruitmengeling.
Speculaasmousse.
Meng de mascarpone met de Griekse yoghurt. Voeg esdoornsiroop en sinaasappelsap toe.
Roer er de verkruimelde speculaas onder. Doe de mascarponemousse in een spuitzak.
Afwerking van het dessert.
Vul de glaasjes met een bodempje speculaaskruimels. Spuit er de mousse op. Werk verder af met de krieken/veenbessencompote.
Rasp er eventueel nog wat sinaasappelzeste over.
TIP – een feestelijk randje voor je glaasje Glühbierkrieken met speculaasmousse? Dip de rand van het glas eerst in eiwit en dan in verkruimelde speculaas. Steek er een feestelijke prikker in.
Klinkt heerlijk, ziet er mooi uit …maar waar kan ik in Nederland een bokaal krieken kopen?
Dag Leny,
Hier verkopen ze dat gewoon in de supermarkt.
In Nederland waarschijnlijk ook.
Groetjes,
Ingrid