Gestoomde vis met gewokte asperges


Koken met de stoomoven – gestoomde vis met gewokte asperges.

Het stoomt in mijn keuken. Letterlijk!
Ik ben sinds kort de gelukkige gebruiker van een stoomoven. Mijn droomoven.
Eentje waarmee je kan stomen, deeg kan laten rijzen, sous vide kan koken, eten op een lekkere manier opnieuw kan opwarmen. Je kan er ook yoghurt mee maken, groenten en fruit drogen, op lage temperatuur garen, borden warmen,…
En je kan er natuurlijk ook gewoon mee bakken en grillen.
Ik tover met gemak het lekkerste brood, knapperige bladerdeegtaarten, smaakvolle groentjes of een sappig stukje vlees of vis op tafel.
Valt het op dat ik enthousiast ben?
Kom, ik laat je proeven van een lekker stukje gestoomde vis met gewokte asperges en spinazie.

Gestoomde vis met gewokte asperges
Dan ontdek je meteen hoe eenvoudig en lekker het is om met stoom te koken.
Dit is 1 van de recepten die de AEG-chefs ontwikkelden voor het foodevent ‘Antwerpen proeft.’ En ik mocht er ook van proeven tijdens 1 van de vele kookworkshops daar.

Wat heb je nodig voor deze gestoomde vis met gewokte asperges?

voor 4 personen

4 porties witte vis (wijting, kabeljauw, koolvis) – 750 g witte asperges – 200 g spinazie – kerstomaatjes in tros – 3 sjalotten – 2 teentjes look – peper – zout – olijfolie – boter – een scheutje witte wijn

Hoe maak je het?

Maak de asperges schoon. Breek het houterige uiteinde eraf en schil ze rondom met een dunschiller. Snijd de asperges in schuine plakjes.

Was de spinazie en laat goed uitlekken. Draai de spinazie door een slazwierder om de blaadjes te drogen.

Snipper de sjalotten en pers de teentjes look fijn.

Kruid de vis met peper en zout. Besprenkel de visfilets met olijfolie. Schik er enkele doorgesneden kerstomaatjes op, een blaadje peterselie en wat sjalotsnippers. Bevochtig met een scheutje witte wijn.

Gestoomde vis met gewokte asperges - met aromaten

Vacumeer de visfilets en stoom ze gedurende 10 minuten in de stoomoven op 90°C.

Gestoomde vis met gewokte asperges - in vacuumzak

Wok ondertussen de asperges. Asperges zijn natuurlijk ideaal om te stomen. Maar gewokt zijn ze ook heel lekker.
Verwarm de wok. Voeg een klontje boter toe en wat olijfolie. Stoof de sjalot glazig. Voeg de geperste look toe samen met de asperges. Kruid met peper en zout. Wok de asperges in 10 à 15 minuten beetgaar.

Haal de asperges uit de wok en houdt ze warm.

Bak ondertussen, in een tweede pan of in de wok, de trostomaatjes in olijfolie zachtjes aan.

Voeg opnieuw wat vetstof toe en wok de spinazie kort aan. Kruid met peper en zout.

Haal de vis uit de stoomoven en dresseer de borden.
Schep de gewokte spinazie op een bord. Verdeel er rijkelijk de gewokte asperges over. Schik er de gestoomde vis op. Garneer met de gestoofde trostomaten. Lepel er wat stoomvocht over.

Een lekker, licht gerecht, boordevol smaak.

TIP – heb je geen stoomoven? Verpak de visfilets ‘en papillotte’.

Maak een pakje uit aluminiumpapier of bakpapier. Voeg de vis toe samen met de smaakmakers. Vouw de vispakketjes goed toe. Stoom de vis gaar in een voorverwarmde oven van 180° C gedurende een kwartiertje. Als de pakketjes bol komen te staan, zijn ze klaar.

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *