Geitenkaaskerstboom op toast
Ben je op zoek naar een origineel en feestelijk hapje voor de feestdagen? Deze geitenkaaskerstboom op een toast is een mooi en lekker hapje om je kerstdiner mee te starten. Het was de eye catcher tijdens de voorbije workshops feestelijk koken. De deelnemers kregen een heleboel inspiratie voor het maken van andere feestelijke hapjes en gerechten.
Deze geitenkaaskerstboompjes maak je eenvoudig met geitenkaas, roomkaas, noten en bessen. Vorm kleine boompjes, rol ze door dille en werk af met granaatappelpitjes als ‘kerstballen’. Voor een extra feestelijk effect kun je er nog wat Parmezaanse kaas erover strooien als ‘sneeuw’.
Tips & tricks
- Dit is een vegetarisch kersthapje. Maak ze vegan door gebruik te maken van plantaardige alternatieven voor de kaas, zodat iedereen kan meegenieten van deze heerlijke hapjes.
- Vermijd feeststress. Deze hapjes kan je enkele uren van tevoren maken. Plaats ze vlak voor het serveren op de toast.
- Berberisbessen zijn kleine, pittige besjes die een frisse, zure smaak aan gerechten toevoegen. Vanwege hun zure smaak worden ze ook wel zuurbessen genoemd. Gedroogde veenbessen zijn een goed alternatief.
- In plaats van granaatappelpitjes kan je aalbessen gebruiken als ‘kerstballetjes’ in de kerstboom.
Probeer ze eens uit en laat je gasten genieten van dit kleine kunstwerkje!
Ben je nog op zoek naar een origineel cadeautje voor de feestdagen?
Geef een kookworkshop cadeau! Het is niet alleen een fijn cadeau om te geven, maar ook ontzettend leuk om te krijgen. Tijdens zo’n workshop leer je nieuwe kooktechnieken, ontdek je heerlijke recepten en kun je samen met anderen genieten van je creaties.
Veel kookplezier en fijne feestdagen!
Geitenkaaskerstboom
Ingrediënten
- 100 g geitenkaas
- 50 g roomkaas
- 25 g Parmezaanse kaas
- 50 g walnoten of pecannoten
- 30 g berberisbessen of gedroogde veenbessen
- peper naar smaak
- zout naar smaak
- 1 doosje toasts of snack cups (ik gebruikte Hauss snack cups)
- 60 g granaatappelpitjes (drooggedept)
- 20 g dille (fijngehakt)
Bereidingswijze
- Roer in een kom de geitenkaas los met de roomkaas. Voeg de geraspte Parmezaanse kaas toe om het geheel wat droger te maken.
- Hak de noten fijn.
- Snijd de veenbessen in kleinere stukjes. Berberisbessen kan je zo gebruiken.
- Meng de noten en bessen onder de kaasmengeling. Kruid met peper en zout.
- Hak de dille fijn. Doe de fijngehakte dille in een bord.
- Neem een koffielepel van de geitenkaasmengeling. Vorm in een driehoek tot een kerstboompje. Wentel het hapje door de fijngehakte dille.
- Werk af met enkele drooggedepte granaatappelpitjes en zet de geitenkaaskerstboom op een toast.
- Eventueel kan je er voor het 'sneeuweffect' nog wat Parmezaanse kaas over strooien.