Gegrilde aubergines met misosaus


Aubergines in alle maten en kleuren.

Aubergines zijn een topper in de mediterrane keuken. Ze zijn onmisbaar in een Griekse moussaka of een Franse ratatouille. Ze spelen een hoofdrol in een Italiaanse melanzane alla Parmigiana.
Aubergines zijn er in vele vormen en kleuren. Langwerpig, eivormig of rond met kleuren die variëren van dieppaars tot lila of lichtgroen.
Je kan ze bakken, stomen, koken, grillen, stoven of frituren. Maar eet ze nooit rauw. Dan bevatten ze solanine, een stof die maag- en darmklachten veroorzaakt.
Net als de courgette, draagt de aubergine prachtig gekleurde bloemen.

AuberginebloemMaar in tegenstelling tot de courgettebloemen, zijn de bloemen van een aubergine niet geschikt voor consumptie.

Gegrilde aubergines op Japanse wijze.

Wat je misschien niet wist, is dat aubergines van oorsprong uit India komen.
En dat ze ook in de Japanse keuken erg geliefd zijn.
Daar wordt er gekookt met Nasu-aubergine, een Japanse variëteit met een lange, dunne vorm en zacht, zoet vruchtvlees. Na het snijden verkleurt deze aubergine niet en blijft hij mooi wit.
Ik denk dat dit de lekkerste en meest verrassende manier is waarop ik aubergines al at. Op z’n Japans: gegrilde aubergines met misosaus.
Gegrilde auberginesVoor de eerste keer gegroefd in een klein, authentiek Japans restaurantje in Antwerpen. En dan thuis zo goed mogelijk proberen na te maken geïnspireerd op een recept uit het boek ‘ Basic Japans’ van Ivan Verhelle.
Ik kijk er nu al naar uit om deze miso-aubergines, binnen een dikke maand, te proeven in Japan zelf.

Wat heb je nodig?

4 kleine (Japanse) aubergines – olijfolie – panko – geroosterde sesamzaadjes – yuzu of zeste van een citroen
Voor de misosaus: 100 g Japanse witte miso – 100 ml mirin (Japanse rijstwijn om te koken) – 75 g suiker – 100 ml dashi – 1 el sesamolie – 1 eigeel – 10 g maizena

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de aubergines in plakken van 1 cm. Snijd ze langs 1 zijde kruiselings in. Leg ze in een ovenschotel en smeer ze in met olijfolie. Gaar ze in de oven gedurende 15 à 20 minuten tot het vruchtvlees zacht is. Je kan de aubergineplakken ook frituren op 160°C tot het vruchtvlees zacht is.
Maak ondertussen de misosaus. Meng alle ingrediënten, behalve de maïzena. Breng aan de kook en bind met de maïzena tot je een gebonden saus krijgt.
Bestrijk de gebakken aubergines met deze misosaus.
Gegrilde aubergines - Bestrijken met misosausStrooi er wat panko over. Zet de aubergines nog eens 10 minuten in de oven. Zet ze na 10 minuten nog 3 minuten onder de grill.
Strooi de geroosterde sesamzaadjes over de aubergineplakken. Garneer met een blaadje koriander. Serveer de gegrilde aubergines warm.

Ook lekker met courgettes.

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *