Een suikerpasta taart voor bakprinsessen.
Op de dag van de arbeid, serveer ik jullie een taart waar best wat werk aan is.
Deze frambozenkoepeltaart is er eentje voor echte zoetebekken en bakprinsessen. (of prinsen)
De basis van de taart is een amandelcake die opgevuld wordt met rijkelijke botercrème en fruit, in dit geval frambozen.
Over de koepelvormige taart komt een dunne laag marsepein én een laag suikerpasta.
Voor de versiering van de taart kan je jezelf eens echt laten gaan. Als je Pinterest doorsnuffelt, ontdek je sprookjesachtige creaties met suikerpasta. Ik hield het sober met wat bloemetjes en een roosje. Ik maakte deze taart tijdens de laatste bakles van dit schooljaar. Daarmee is de module ‘patisserie’ succesvol afgerond. Volgend schooljaar staan er veel broodbereidingen op het bakprogramma en daar kijk ik al naar uit.
Wat heb je nodig voor deze frambozenkoepeltaart?
voor de amandelcake: 3 eieren – 125 g bloemsuiker – 125 g amandelpoeder – 40 g bloem – 3 eiwitten – 15 g fijne suiker
voor de vulling: banketbakkersroom van 1/2 l melk (=500 ml melk – 125 g suiker – 45 g puddingpoeder – 1 eigeel) – 250 g boter
voor de afwerking: 150 g frambozen (diepvries of vers) – wat heldere alcohol – frambozenconfituur
voor de decoratie: 300 g marsepein – 400 g witte suikerpasta – voedingskleurstof
Hoe maak je het?
De amandelcake.
Klop de 3 hele eieren met de poedersuiker tot een luchtig mengsel.
Zeef de bloem en het amandelmeel en spatel dit onder het eimengsel.
Klop de eiwitten tot sneeuw met de fijne suiker.
Meng de opgeklopte eiwitten onder het amandelmengsel.
Verdeel het deeg dun (0.5 cm) over twee bakplaten met bakpapier. Bak de amandelcake 8 à 10 minuten in een voorverwarmde oven van 160°C.
Laat de amandelcake na het bakken afkoelen op een rooster. Bedek de cake met een handdoek om uitdrogen te voorkomen.
De vulling.
Maak banketbakkersroom van een halve liter melk. Banketbakkersroom wordt in vele patisseriebereidingen gebruikt. Je kan hier lezen hoe je die maakt. Meng onder de afgekoelde banketbakkersroom de luchtig opgeklopte boter. Schep deze botercrème in een spuitzak.
De opbouw van de frambozenkoepeltaart.
Snijd 3 cirkels uit de amandelcake: twee cirkels met dezelfde grootte als de vorm (diameter 22 cm) en 1 deegcirkel die iets groter is dan de vorm.
Bekleed de binnenkant van de ronde vorm met plastiekfolie. Zorg ervoor dat de plastiekfolie groot genoeg is zodat die ook ruim over de randen van de vorm komt. Plaats de grootste amandelcirkel in de ronde vorm. Snijd de overtollige cake weg.
Spuit een laag van de botercrème op de amandelcake.
Verdeel een deel van de frambozen over de botercrème.
Spuit een tweede laag van de botercrème en breng er opnieuw frambozen over. Vul de vorm zo op tot de net onder de bovenrand.
Eindig met een laag botercrème.
Neem nu de 2 extra cirkels amandelcake.
Leg 1 van de deegcirkels op de botercrème.
Besmeer deze deegcirkel met confituur.
Plaats er een tweede deegcirkel op.
Snijd het teveel aan deeg weg. Vouw de de randen van de plastiekfolie over de bovenkant van de taart.
Laat de taart opstijven in de diepvries of een nacht in de koelkast.
Decoratie van de frambozenkoepeltaart.
Haal de taart uit de vorm en keer hem om op een vel bakpapier. Verwijder de plastiekfolie.
Verwarm even de confituur en bestrijk hiermee de cake.
Strooi wat bloemsuiker over het werkvlak. Rol de marsepein dun uit. De uitgerolde marsepein moet groot genoeg zijn om de taart helemaal te bedekken. Schik de uitgerolde marsepein zonder plooien over de ronde cake.
Snijd het teveel aan marsepein weg.
Besprenkel je handen met de heldere alcohol en wrijf hiermee de marsepein in.
Rol de suikerpasta dun uit op dezelfde manier als de marsepein.
Schik dit over de marsepeinlaag.
Ook weer zonder plooien en kreuken. Snijd het teveel aan suikerpasta weg.
Versier de frambozenkoepeltaart naar eigen creatie en inspiratie.
Recept: CVO VOLT Leuven