Feestelijke voorgerechten waarmee je de show steelt
De eerste indruk is de belangrijkste! Met een lekker voorgerecht zet je meteen de toon van je feestmenu. Ik geef je wat inspiratie voor feestelijke voorgerechten om je diner mee te starten. Vegetarisch of met vis of vlees. Deze 12 feestelijke voorgerechten zijn allemaal even lekker. Wat is jouw favoriet?
Witlooftaartje
Een eerste voorgerecht dat ik jullie voorstel is dit lekker hartig witlooftaartje met in boter gesmoord witloof en zachte geitenkaas. Extra lekker met wat veenbessencompote erbij en een toefje pittige tuinkers. Een ideetje voor je kerstvoorgerecht? Ontdek het recept hier.
Zalm met kruidige couscous
Tweede in de rij is een voorgerecht met zalm en kruiden en specerijen in de hoofdrol. De friszure kruidenolie pimpt deze kruidige couscous met zalm helemaal op. Hiervoor gebruik je een flinke portie kruiden, lekkere olie en een smaakvolle azijn. Ontdek het recept hier.
Zalm-kaastaartje
Nog een zalmgerechtje. Ziet dit zalm-kaastaartje er niet feestelijk uit? Het is niet eens zo moeilijk om te maken en het hoeft niet in de oven, maar wel enkele uren in de koelkast. Zalm, dille en kruidenkaas, het is een hemels lekkere combinatie. Een voorgerechtje dat je makkelijk vooraf kan maken. Ontdek het recept hier.
Kruidig bladerdeegtaartje met appel, veenbessen en geitenkaas
Uiteraard mogen veenbessen niet ontbreken. Een kerstmenu vraagt om een gerechtje met veenbessen, vind ik. Dé klassieker zijn appeltjes gevuld met gestoofde veenbessen. Zo’n sappig, gevulde appel smaakt fris bij kalkoen of een stukje wild.
Wil je eens iets anders maken met die lekkere veenbessen? In dit kruidig bladerdeegtaartje combineerde ik de veenbessencompote met appel, geitenkaas en een frisse salade van groene kruiden. Ontdek het recept hier.
Sint-Jabobsnootje met gestoofde spinazie en sherrybotersaus
Een feestelijk no-stress hapje. Met een super feestelijk ingrediënt: Sint-Jacobsnootjes.
Deze Sint-Jacobsnoot met gestoofde spinazie, sherrybotersaus, aardpeerchips en crème van aardpeer is één van mijn favoriete feestelijke voorgerechten .
Dit hapje is niet zo moeilijk te maken als het klinkt. Je gaat er vast en zeker mee scoren tijdens de feestdagen. Ontdek het recept hier.
Aubergineschijf
Vegetariërs aan tafel? Dit is een lekker vegetarisch voorgerecht. Deze aubergineschijven op z’n Italiaans zijn lekker als hapje of als voorgerecht. De plakken aubergine bak je krokant door ze te paneren in bloem, ei en knapperige cornflakes. Lekker met smeuïge mozzarella, zongedroogde tomaatjes en pittige notensla erbij. Ontdek het recept hier.
Quinoatartaar met rode biet en gerookte forel
Nog zo een klassieke combinatie die het altijd goed doet: rode biet, appel, forel en een zurig sausje. Aardse smaken met een fruitige, hartige en frisse toets. De toevoeging van quinoa maakt het gerechtje helemaal hip. De quinoa is niet gegaard in water, maar in een mengsel van gepureerde rode bieten, bouillon en rode wijn azijn. Ontdek het recept hier.
Aardappelgratintaartje
Dit voorgerechtje vraagt iets meer werk. Het is een lekker taartje als feestelijk voorgerecht: aardappelgratintaartje met kruidensla, kwarteleitje en gerookte zalm. Ontdek de stap-voor-stap bereiding en het recept hier.
Zalmtartaar
Zalmtartaar met salade is een klassiek voorgerecht. Ik pimpte deze klassieker op tot een hip feestgerechtje. Voor de tartaar koos ik een trio van zalm: gepocheerde zalm, ambachtelijk gerookte zalm en gemarineerde zalm met dille. De salade is een mengeling van verschillende groene kruiden, afgewerkt met knapperige edamamebonen. De frisse dilledressing en een feestelijke kerstboomtoast maken het gerecht helemaal af. Ontdek het recept hier.
Steenbolk met garnalensabayon
Steenbolk is een onbekende, stevige, witte vis. Het is een typische vis van de bijvangst en voordeliger geprijsd dan de kabeljauw, waar hij familie van is. Steenbolk is een echte wintervis. Zijn seizoen loopt van november tot maart. Dus je hebt nog even de tijd om dit visje te ontdekken.
Ik vind dat dit visgerechtje niet zou misstaan op een feestdis. Ontdek het recept hier.
Sint-Jacobsnoot met bloemkoolzalf en pancetta
Sint-Jacobsnootjes zijn voor mij het summum van feestelijk eten. Ik maak ze eigenlijk alleen klaar bij feestelijke gelegenheden. Ik eet ze graag rauw als carpaccio of kortgebakken zodat ze nog glazig zijn vanbinnen. Serveer ze met bloemkoolzalf en knapperige pancetta. Ontdek het recept hier.
Geitenkaasmousse met gebakken vijgen
De laatste in de rij van de feestelijke voorgerechten is deze geitenkaasmousse gecombineerd met gebakken vijg, pistache en pancetta. Alle smaken op 1 bordje. Ook lekker met gebakken appeltjes of peren of met gestoofde veenbessen. Serveer het op een bordje als voorgerecht of op een broodje als hapje. Ontdek het recept hier.
Ga je één van deze 12 feestelijke voorgerechten klaarmaken voor je tafelgenoten? Stuur zeker een fotootje. Je zou er mij veel plezier mee doen 🙂
De fotootjes van je gerechten kan je delen op Facebook, Instagram (@dishcover #dishcover #dishcoverbe) of per mail.
Maak er smakelijke feestdagen van.