Verse doperwten. Frisgroen, zoet, lekker. Ze zijn er nu. Maar haast je, want het doperwtenseizoen is maar heel kort. (mei-juni)
Het doppen van verse erwten vraagt natuurlijk wat meer tijd, dan gewoon een zakje uit de diepvries nemen. Ik vind het toch de moeite waard. Van 1 kg hou je ongeveer 300 gr erwtjes over. Je blijft dan zitten met een berg peulen. Wist je dat je hiervan nog een smaakvol soepje kan maken?
Meer inspiratie, om met niet voor de hand liggende groentedelen iets lekkers te maken, vind je in het KVLV-kookboekje ‘no waste cooking – van aardappelschil tot wortelloof’. Deze uitgave kreeg onlangs veel persbelangstelling. Terecht. Het boekje bundelt verrassende en originele recepten die je maakt met groente- en fruitafval. Broccolistelen, loof van radijsjes, bloemkoolbladeren,… geef je misschien aan de konijnen of kippen. Of gooi je ze uit gewoonte zelfs weg? In dit boekje vind je ideeën om hiermee een lekkere pesto, salade of soep te maken. Zoals deze erwtenpeulensoep. Awel, dit is een lekker soepje met verrassend veel erwtensmaak. Ik voegde er nog een patatje aan toe en extra kruiden: een takje citroentijm, een takje dragon, een laurierblaadje.
Koken zonder afval – dat doe je zo.
Wat heb je nodig?
1 kg verse erwtjes met peul – 1 ui of 2 sjalotten – 1 teentje look – 1 liter groentebouillon – een beetje boter of olie – peper en zout
Extra: 1 patatje – 1 takje citroentijm – 1 takje dragon – 1 laurierblaadje
Om af te werken: een blaadje munt
Hoe maak je het?
Peul de erwtjes en houd de peulen apart.
Gebruik de erwtjes in een ander recept. Ik verwerkte ze in een groentecouscous.
Snipper de ui en de look fijn. Stoof de ui glazig aan in boter of olie. Voeg de geperste look toe en de erwtenpeulen en laat enkele minuten meestoven.
Voeg de bouillon toe, het patatje en de kruiden. Laat de soep 30 minuten koken.
Verwijder het laurierblaadje. Pureer de soep in een blender of met een staafmixer. Duw de soep door een zeef om de vezels te verwijderen. En dat zijn er heel wat.
Laat de soep nog even opkoken, breng op smaak met peper en zout. Serveer en werk af met een blaadje munt.
Ben je net als ik benieuwd naar de weg die erwten afleggen van het veld tot in een diepvrieszakje? Kijk dan eens naar deze reportage: http://www.veldverkenners.be/een-dag-in-het-spoor-van-de-erwtenoogst
super gerechtjes.
Dank je wel, Luc.