Erwtencrème met hartige granola. Een groentehapje waarvan iedereen kan genieten.
Kerstmis 2021, dat was voor ons gezellig samenzijn met de familie, genieten van lekker eten én zelfgemaakte kroketten, voor de zoveelste keer dé kerstfilm kijken en bergen cadeautjes onder de kerstboom. Het kerstdiner is nog maar net verteerd en daar lonkt het volgende feestje al: oudjaar, nieuwjaar. En een feest is geen feest als er geen hapjes zijn. Omdat je nooit genoeg hapjesideetjes kan hebben, trakteer ik je vandaag op een hapje in kerstsfeerkleuren. Deze frisgroene erwtencrème met hartige granola is een groentehapje waarvan iedereen kan genieten.
Pluspunt, dit hapje kan je op voorhand maken. Voor de erwtencrème gebruik je liefst diepvrieserwtjes en geen bokaal of blik erwten. Kook de erwtjes kort in gezouten water en zonder deksel. Verfris ze na het koken met koud water. Zo behouden ze hun mooie, groene kleur. Maak de erwtencrème gerust een paar dagen vooraf en bewaar het in de koelkast. Nog erwtencrème over na het maken van deze hapjes? Gebruik het als dip of verwerk het in een soepje.
De hartige granola maak je met havervlokken en een mengeling van pitten. Meng alles met olijfolie, ketchup, mosterd, peper en zout. Na 10 minuutjes bakken is je granola klaar. Heel lekker om dit hapje mee af te werken. Deze granola doet het ook goed als zoute versnapering of verslaving :). Je kan er ook een salade of een soepje mee pimpen. Maak gerust een dubbele portie. Deze granola kan je minstens 2 weken bewaren in een afgesloten glazen potje.
Als de erwtencrème en de hartige granola klaar staan, schep je, net voor het serveren, de erwtencrème in glaasjes, op een toast of in eetbare kuipjes. Versier het hapje verder met erwtjes, rode bessen of granaatappelpitjes. Gedroogde veenbessen of een lepeltje veenbessencompote zijn ook lekker. Strooi er dan de hartige granola over en werk af met een takje munt of tuinkers. Klaar.
Zet zeker nog een apart kommetje met de hartige granola op tafel. Véél lekkerder dan chips. Of maak een extra portie, schep het in een mooi potje en schenk het als eetbaar cadeautje.
Erwtencrème met hartige granola
Ingrediënten
Hartige granola
- 50 g havervlokken
- 50 g diverse pitten (zonnebloempitten, pijnboompitten, pompoenpitten of andere)
- 1 el olijfolie
- 1 el ketchup
- 1 kl mosterd
- cayennepeper en zout naar smaak
Erwtencrème
- 200 g erwten uit de diepvries
- 1 el zure room
- enkele muntblaadjes
- 1 el citroensap
- peper en zout naar smaak
Voor de garnering
- enkele gekookte erwten
- enkele rode bessen of granaatappelpitjes of gedroogde veenbessen
- enkele takjes munt of wat tuinkers
Bereidingswijze
Hartige granola
- Verwarm de oven voor op 180°C – heteluchtstand.
- Meng alle ingrediënten voor de hartige granola in een kom. Schep alles goed onder elkaar. Spreid dit mengsel in een dunne laag uit op een bakplaat met bakpapier. Bak de granola in 10 minuten krokant in een voorverwarmde oven van 180°C.
Erwtencrème
- Maak ondertussen de erwtencrème.
- Kook de erwten 5 minuten in gezouten water. Spoel ze onder koud water zodat ze hun frisgroene kleur behouden. Hou enkele erwten over voor de garnering.Mix de overige erwten met de zure room, het citroensap, de munt, peper en zout.
Afwerking
- Schep de erwtencrème in glaasjes, op een toast of in een eetbaar kuipje. Garneer met de hartige granola, enkele erwtjes, de gehakte droge veenbessen, rode bessen of granaatappelpitjes en een takje munt of wat tuinkerspluksels.