Empanadas. Lekker gevulde deegflapjes.
Voor deze empanadas neem ik je mee naar zuiderse oorden. Je kan ze proeven in Spanje, Portugal, Chili, Argentinië of Mexico.
Empanadas zijn hartig gevulde pasteitjes. Je kan ze met van alles en nog wat vullen: met allerlei groenten, met gehakt vlees, met stukjes vis of kip, met goed afsmakende kaas.
Zoek wat restjes in de koelkast en maak er een lekkere vulling mee.
Ideaal om te serveren op een (Vaderdag)feestje of bij het aperitief. Maak ze dan kleiner, dan zijn het empanadillas.
Of serveer ze als voorgerecht met een frisse salade en een pittige dipsaus.
Aan de slag.
Wat heb je nodig voor 10 empanadas?
Voor het deeg: 1 ei – 100 g boter – 300 g bloem – scheutje water
Voor de vulling: olijfolie – ½ chilipepertje– 2 takjes verse oregano – 2 takjes verse tijm, geritst – 1 el ricotta – 10 zwarte olijven ontpit – 1 rode paprika – 1 teentje look – 1 ui – 125 g champignons – peper – zout – 50 g chorizo
Afwerking: 1 ei
Hoe maak je de vulling?
Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een pot op een zacht vuur.
Snipper de ui zeer fijn en plet de look. Stoof de ui samen met de look in de olijfolie. Snij de rode paprika en het chilipepertje in twee en verwijder de zaadlijsten en het steeltje. Snijd de paprika in zeer kleine blokjes. Snipper het chilipepertje millimeterfijn. Snijd de chorizo in kleinere stukjes.
Stoof de stukjes paprika, chilipeper en chorizo mee met de ui. Snij intussen ook de champignons en de olijven zeer fijn.
Laat de stukjes champignons en olijven meestoven met de andere groenten. Roer regelmatig door. Voeg de ricotta toe. Spoel de tijm en de oregano en verwijder taaie steeltjes. Hak de verse kruiden in stukjes en voeg ze toe aan de vulling. Kruid met peper en zout. Meng alles onder elkaar.
Laat de vulling voor de empanadas even afkoelen. Maak ondertussen het deeg.
Hoe maak je het deeg?
Zet een pan op een zacht vuur en smelt daarin de boter.
Doe de bloem en een snuifje zout in een kom en voeg er beetje bij beetje de gesmolten boter onder. Doe er een scheutje water bij. Kneed met je handen tot je een egaal deeg krijgt.
Bestrooi het werkvlak met een beetje bloem en gebruik de deegrol om het deeg uit te rollen tot een dunne lap. (enkele millimeters dik)
Gebruik een metalen uitsteekring of een glas van ongeveer 10 cm diameter om rondjes uit te steken.
Het vullen en vouwen van de empanadas.
Schep op elk deegrondje een portie van de vulling.
Vouw dan het lapje deeg dicht in de vorm van een halve maan.
Sluit elke empanada door de rand goed dicht te drukken met een vork. Plooi eventueel de deegrand nog extra om. Let erop dat het deeglapje niet scheurt.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C.
Klop het eigeel los samen met een scheutje water.
Leg een vel bakpapier op de bakplaat. Leg de empanadas erop.
Smeer met een borsteltje de bovenzijde van de gebakjes in met het eigeel. Bak de empanadas gedurende 25 minuten in de voorverwarmde oven.
Wil je deze empanadas en nog meer lekkere tapas komen proeven en ontdekken? Schrijf je dan in voor de tapas workshop.
Receptinspiratie: Dagelijkse kost