Dolmades en andere Griekse mezze


Een tafel vol Griekse mezze

De zomervakantie is weer voorbij. Klaar voor een nieuwe start. Zo ook bij Dishcover. Voor de eerste workshop van het nieuwe seizoen bleven we toch nog even in vakantiesfeer. We maakten een culinaire reis naar het mooie Griekenland en kookten een tafel vol Griekse mezze bij elkaar.

Kijk even mee wat voor lekkers we allemaal maakten.

Een tafel vol Griekse mezze

De Griekse keuken is eenvoudig, met groenten en fruit in de hoofdrol. En brood, olijfolie en olijven natuurlijk. Er zijn talloze gerechten met lekkere kaas. Een glaasje retsina, de Griekse wijn met een typische harssmaak, ontbreekt nooit.

Wie aan Griekenland denkt, denkt aan witte huisjes met blauwe koepels, vrolijke muziek en dansende mensen en een tafel vol mezze.
Mezze zijn smakelijke hapjes in verschillende smaken, kleuren, structuren. Een goed gevulde mezzetafel bestaat uit 12 tot 25 verschillende soorten gerechten in kleine porties. Een tafel vol lekkers om te delen.
Onze tafel was alvast goed gevuld.

Griekse mezze

We maakten o.a. spanakopita. Dit zijn filodeeghapjes gevuld met spinazie en kaas.

spanakopita

Een traditionele Griekse salade maak je met sla, komkommer, feta, tomaat, zwarte olijven en verse kruiden. Deze variant met tomaten, gebakken feta en zwarte olijven was ook heel lekker.

Tomatensalade

De gerechten met kaas zijn ontelbaar. Naast feta is er ook halloumi die qua structuur heel anders is dan feta. Het is een kaas die niet smelt bij het bakken. In deze courgette-halloumi hapjes werd de kaas, samen met wortel en courgette, geraspt. De hapjes bakten we in de oven.

Courgette-Halloumi hapje

Enkele vaak gebruikte ingrediënten in een lekker koud hapje: gegrilde courgette, watermeloen en feta.

Courgette met feta en watermeloen

Hier is een populair hapje uit Santorini in de maak: tomatenbeignets met dillesaus.

Tomatenbeignets

Typische Griekse pasta is kritharaki, een pastasoort die qua vorm lijkt op een rijstkorrel. Met deze pasta maakten we een romig éénpansgerecht met prei, tomaten, spinazie en feta.

Orzo

Nog meer lekkers met inktvis en keftedes met lamsvlees.

Kalamari

Een zoetje met gegrilde nectarines en een sausje met Griekse yoghurt.

Gegrilde nectarine met Griekse yoghurt

Natuurlijk mochten ook de typische dolmades niet ontbreken op ons Grieks kookfeest.

Dolmades

Dolmades zijn gevulde druivenbladeren. De vulling bestaat meestal uit gekookte rijst, heel veel verse kruiden, wat rozijnen, pijnboompitten, tomaten,… Deze dolmades zijn vegetarisch, maar je kan er ook nog lamsgehakt onder mengen.

Hieronder toon ik je stap-voor-stap hoe je ze zelf thuis maakt.

Wat heb je nodig voor deze dolmades?

voor 18 stuks
25 druivenbladeren op pekelwater (pakje of bokaal) – 110 g arboriorijst – ½ bouillonblokje – 4 el olijfolie – 1 ui, fijngesneden – 1 teentje look, fijngeperst – 50 g pijnboompitten – 30 g rozijnen – 3 lente-uitjes – 1 tl gedroogde munt of 1 el verse munt, fijngesneden – 1 el verse dille, fijngesneden – 2 el peterselie, fijngesneden – 2 tomaten, ontpit en in blokjes – sap van 1 citroen – peper – zout

Hoe maak je het?

Week de druivenbladeren.

Doe de druivenbladeren in een kom en overgiet ze met kokend water en laat ze 20 minuten weken. Spoel ze af en laat ze vervolgens nog eens 20 minuten weken in koud water. Laat ze daarna goed uitlekken.

Maak de vulling.

Start ondertussen met de bereiding van de rijst.
Snipper de ui fijn en pers het teentje look. Snijd de lente-uitjes in ringen.
Bak de ui glazig in een pan. Voeg de look en de lente-uitjes toe en stoof even aan.
Voeg de rijst toe en bak even mee aan. Overgiet met 300 ml water + ½ bouillonblokje en breng aan de kook. Zet het vuur lager en kook de rijst gaar onder deksel gedurende 12 à 15 minuten.
Ontpit de tomaten en snijd ze in kleine blokjes Meng onder de rijst. Laat de rijst wat afkoelen.
Rooster de pijnboompitten. Hak de munt, dille en peterselie. Meng de pijnboompitten, de rozijnen en de kruiden onder de rijst.

Vorm de dolmades.

Leg een druivenblad op het werkvlak, met de nerven omhoog. Snijd het harde steeltje eraf.
Schep een eetlepel van de vulling op het blad.

Vouw de onderkant van het blad naar boven.
Vouw beide zijkanten over de vulling.

Rol het blad verder strak op.
Ga zo verder tot de vulling is opgebruikt.

Kook de dolmades.

Bewaar enkele druivenbladeren om de bodem van een sudderpan mee te bedekken. Schik hierop de rijstrolletjes met de naad naar beneden. Schuif ze zo dicht mogelijk tegen elkaar.

Vermeng 2 eetlepels olie met het citroensap en 150 à 200 ml water.
Schenk dit over de druivenbladeren. Leg er een hittebestendig bord op zodat ze op hun plaats blijven. Leg een deksel op de pan. Breng aan de kook en laat 30 minuten sudderen.

Eet de dolmades warm of ijskoud. Ik vind ze koud het lekkerst.

Tip – Vind je geen druivenbladeren? Je kan deze dolmades ook met geblancheerde koolbladeren of grote spinaziebladeren maken.

Gastenboek

Zin om ook eens te komen koken? Er staan nog een heleboel lekkere workshops op de kalender. Wacht niet te lang om je in te schrijven, want het aantal plaatsen is beperkt.

Graag tot ziens.

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *