Kruidige dahl met warme specerijen.
Ik kreeg enkele dagen geleden een prachtig boek toegestuurd, ‘The Green Kitchen at Home’, van de auteurs David Frenkiel en Luise Vindahl. Een boek met gezonde, vegetarische en snelle gerechten voor elke dag.
Ik had nog maar even tijd om er in te bladeren, maar werd direct verleid om er al een paar gerechtjes uit klaar te maken.
Ik kom heel gauw nog eens uitgebreider terug op dit boek, want het is echt de moeite waard. Mooie foto’s, originele combinaties, kleurrijke gerechten en recepten om van te watertanden. Je kan nu al eens een kijkje nemen op hun blog www.greenkitchenstories.com
In het boek viel mijn oog meteen op deze dagelijkse dahl.
Een kruidige, Indiase soep met warme specerijen. Nu de herfst zijn intrede heeft gedaan, is dit een ideaal soepje om helemaal warm van te worden. De basis voor deze soep zijn rode linzen, waaraan aardappelen, wortelen en tomatenstukjes toegevoegd worden. En héél véél kruiden en specerijen natuurlijk. Die geuren in de keuken! Jammer dat je die niet kan opsnuiven.
Wat heb je nodig voor 6 kommen heerlijke dahl?
2 el ghee (of olie, boter) -1 ui – 3 teentjes look – 3 cm verse gember – 1 el kerriepoeder Madras – 1 tl kurkuma – een halve tl chilipoeder – 1 tl gemalen komijn – 1 tl mosterdzaad – 3 vastkokende aardappelen of 1 dikke bataat – 2 wortelen – 200 g rode linzen – 3 tomaten – 1.5 liter groentebouillon – peper – zout – 1 el garam masala
Om te garneren: een handvol verse spinazie – verse koriander
Hoe maak je het?
Snipper de ui fijn en pers de look. Schil en rasp de gember. Verwarm de olie of boter in een kookpot. Ik gebruikte ghee, geklaarde boter. Onmisbaar in de Indiase keuken. Laat de kruiden en specerijen (kerriepoeder, kurkuma, chilipoeder, komijn, mosterdzaad) 10 minuten zachtjes stoven.
Snijd ondertussen de aardappelen en de wortelen in kleine stukjes. Ik koos voor een grote zoete aardappel, want de patatjes waar allemaal op. Voeg de stukjes aardappel en wortel toe aan de kookpot en stoof ze 5 minuten mee aan. Spoel de linzen en stoof ze even mee aan.
Bevochtig met de groentebouillon. Kruid met peper en zout. Laat de soep 30 minuten zachtjes pruttelen tot de linzen gaar zijn. Roer af en toe zodat de dahl niet aanbrandt. Snijd de tomaten in kleine blokjes en voeg ze de laatste 5 minuten toe aan de dahl.
Proef en kruid bij indien nodig. Voeg op het laatste de garam masala toe.
Ik mixte de soep kort, maar niet helemaal door en voegde er nog een handvol verse spinazie aan toe.
Werk de dahl tenslotte af met enkele blaadjes koriander.
Met dank aan LM books voor het toesturen van het boek.