Een crostata deluxe, crostata con amaretti
Na een korte blogpauze, trakteer ik jullie vandaag op een crostata deluxe, namelijk een crostata con amaretti.
Het is de luxe versie van de alomgekende crostata alla marmelatta, oftewel een taart met confituur. Elke Italiaanse nonna heeft wel haar eigen recept van deze Italiaanse taartklassieker.
Deze crostata con amaretti leerde ik bakken bij Stefania in Parma tijdens 1 van de workshops die ik er vorige maand volgde. Ik ging eind mei, begin juni op culinaire ontdekking in Parma, Bologna en Modena en gaf mijn ogen, oren en smaakpapillen flink de kost! Emilia Romagna in het Noorden van Italië is immers een topbestemming voor foodies.
Dag 1 van deze ontdekkingstocht start in Parma met een indrukwekkend bezoekje aan een kaasmakerij (caseificio) van Parmigiano Reggiano. Een verslagje hiervan vind je in mijn Instagram Reels. Na een namiddagje slenteren in het mooie Parma sluiten we de dag af bij Stefania voor een eerste kook-en bakworkshop.
Op het menu: een hartige spinazietaart en zelfgemaakt pastadeeg voor tortelli gevuld met spinazie en ricotta.
Stefania deelt ook haar familierecept van deze geweldige en machtige taart, crostata con amaretti. Oké, we kijken niet op een calorietje vandaag.
Een crostata con amaretti bestaat uit maar liefst 5 verschillende lagen lekkers. De eerste laag is een taartbodem van zanddeeg, gemaakt van bloem, boter, suiker en eieren.
Daarbovenop komt een portie lekkere confituur. Pruimenconfituur of een andere confituur die je graag lust. Ik gebruikte frambozenconfituur. Zo bak je dus een klassieke crostata.
Voor de luxe versie doen we er nog wat laagjes bovenop. De derde laag bestaat uit amaretti koekjes gedrenkt in cognac of porto. Je kan kant-en-klare amaretti koekjes gebruiken, maar ik bakte ze zelf. Bak de koekjes die je voor deze taart gebruikt iets langer, zo’n 20-tal minuten, zodat ze lekker krokant zijn.
Vervolgens komt er nog een laagje gehakte amandelen op.
Tenslotte werk je de taart af met romig opgeklopte eieren en suiker.
Daarna gaat de taart voor 50 minuten in de oven. En dan nog even geduld voor je kan proeven, want de taart moet eerst goed afkoelen voor je hem uit de vorm haalt. Bestuif de taart voor het serveren nog rijkelijk met bloemsuiker en dan genieten maar!
Crostata con amaretti
Benodigdheden
- 1 taartvorm diameter 26 of 28 cm
Ingrediënten
Taartdeeg
- 300 g bloem
- 150 g boter
- 150 g suiker
- 3 eigelen
- 3 g bakpoeder
- 1 tl citroenzeste
- 1 snuifje zout
Taartvulling
- 350 g confituur (pruimen, frambozen, aardbeien)
- 25 amaretti koekjes (gekocht of zelfgebakken)
- 75 g geroosterde amandelen
- 3 eieren
- 100 g suiker
- 1 dl cognac of porto of Marsala
- bloemsuiker om af te werken
Bereidingswijze
Bereiding van het taartdeeg
- Splits de eieren in eigelen en eiwitten. De eiwitten gebruiken we niet voor het deeg. Je kan ze in de diepvries bewaren voor later. Of je kan ze gebruiken om zelf amaretti koekjes te bakken.
- Meng de eigelen met de bloem, de boter, de suiker en het bakpoeder. Voeg naar smaak citroenzeste toe en ook een snuifje zout.
- Kneed het deeg kort tot een bal. Wikkel het in plastiekfolie en laat het deeg gedurende 30 minuten rusten in de koelkast. Bereid ondertussen de taartvulling.
Bereiding van de taartvulling
- Zet de confituur klaar. Zet de amaretti koekjes klaar. Zet de cognac, porto of Marsala klaar. Rooster de amandelen en hak ze fijn.
- Splits 3 eieren in eigelen en eiwitten.
- Klop de eigelen met de suiker romig op.Klop de eiwitten stijf.Meng de opgeklopte eiwitten voorzichtig onder het eigeel/suiker mengsel.
Taart vullen en bakken
- Haal het taartdeeg uit de koelkast. Bestuif je werkoppervlak goed met bloem en rol het deeg wat uit.
- Leg het deeg op een vel bakpapier en rol het verder uit op de grootte van de taartvorm.
- Leg een bakpapier in de taartvorm of vet de taartvorm goed in en strooi er wat bloem over. Schik het taartdeeg in de taartvorm.
- Verwijder het overtollige deeg door met een deegrol over de randen van de taartvorm te rollen.
- Prik het deeg in.
- Schep de confituur op de taartbodem.
- Dop de amaretti koekjes kort met 1 zijde in de sterke drank en leg ze op de confituurlaag.
- Leg de taartbodem helemaal vol met de koekjes.
- Strooi er de geroosterde en gehakte amandelen over.
- Spatel er tenslotte het romige eimengsel over.
- Verdeel het over de koekjes.
- Bak de taart in een voorverwarmde oven van 160°C gedurende 50 minuten.
- Laat de taart na het bakken goed afkoelen op een rooster alvorens je hem uit de vorm haalt.
- Bestrooi de taart voor het serveren rijkelijk met bloemsuiker.
Tips&tricks
Klop de eiwitten stijf.
Meng er voorzichtig de amandelschilfers, het amandelpoeder, de suiker en een eetlepel Amaretto onder. Roer om tot een gladde massa. Rol kleine bolletjes van het deeg en plaats ze op een bakplaat met bakpapier. Zorg dat er voldoende ruimte is tussen de deegbolletjes. Ze zetten nog uit tijdens het bakken. Bak de koekjes af in een voorverwarmde oven van 160°C gedurende 20 minuten tot ze goudbruin zijn en lichtjes openbarsten.