Hartige courgette panna cotta
Panna cotta is een populair Italiaans dessert en betekent letterlijk gekookte room. Toch laat je de room best niet koken tijdens de bereiding. Het is voldoende om de room op een zacht vuurtje te verwarmen zodat de suiker oplost. Aan de room voeg je smaakmakers en suiker toe. Gelatine maakt de panna cotta stevig. Het is een populair dessert dat makkelijk te bereiden is.
Zoete panna cotta maakte ik al verschillende keren klaar. In vele variaties. In plaats van room gebruikte ik kokosmelk, ricotta of yoghurt en de panna cotta met chocolade is ook lekker. Een ideaal dessert dat je vooraf kan klaarmaken.
Hartige panna cotta met groenten, zoals deze courgette panna cotta, is ideaal als amuse of voorgerecht.
Misschien een ideetje voor je paasbrunch- of lunch. Trouwens, als je nog wat inspiratie nodig hebt voor een lentefris paasmenu, dan nodig ik je graag uit om volgende week zondag mee te koken tijdens de online kookworkshop. 🙂
Net zoals bij een zoete panna cotta zijn de variaties voor een hartige panna cotta eindeloos.
Kies een groente: courgette, broccoli, bloemkool, pastinaak, pompoen, erwtjes, asperges, paprika,…
Kies de smaakmakers: Parmezaanse kaas, geitenkaas, feta, ham, gerookte vis,…
Als je wil, kan je er nog verse kruiden aan toevoegen voor extra smaak. Denk aan rucola, basilicum, kervel, munt,…
Verwarmen, roeren, mixen, in glaasjes of in mooie vormpjes storten en enkele uren laten opstijven in de koelkast. En je hartige panna cotta is klaar. Je kan die dan nog verder afwerken met allerlei lekkers.
Ik koos bij deze courgette panna cotta voor courgette met basilicum en Parmezaanse kaas. Verder werkte ik de groenten panna cotta af met een parmezaankoekje, chorizocrumble en een fris, groen blaadje.
Ik maakte er 2 versies van. Eentje in glaasjes. En ik gebruikte ook eens mijn siliconen rozenvormpjes. Schattig, toch?
Inspiratie voor deze panna cotta vond ik in het boek ‘Kleine hartige taartjes’ van Meike Schalling. De courgette panna cotta wordt in het boek samen met een geitenkaascrème gebruikt als vulling voor zoete zanddeegtaartjes. Dat ga ik zeker ook eens proberen.
Courgette panna cotta
Ingrediënten
Courgette panna cotta
- 1 grote courgette
- 2 el olijfolie
- 1 teentje look
- 100 ml groentebouillon
- zout
- peper
- 4 blaadjes gelatine (=6.5 gram in totaal)
- 1 portie basilicum
- 30 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 50 ml room
Parmezaankoekjes
- 100 gram Parmezaanse kaas geraspt
Afwerking
- 4 sneetjes chorizo
- extra basilicumblaadjes
Bereidingswijze
Courgette panna cotta
- Was de courgette. Snijd er de uiteinden af. Snijd de courgette in kleine blokjes.
- Verwarm de olijfolie in een pan. Pers een teentje look. Bak de stukjes courgette samen met de geperste look op een zacht vuur gedurende 30 minuten tot de courgette zacht is.
- Bevochtig de gebakken courgette met 100 ml groentebouillon. (100 ml water + 1/4 van een bouillonblokje.
- Laat nog even sudderen en kruid met peper en zout.
- Week de gelatineblaadjes in koud water.
- Schep de courgette in een maatbeker.
- Doe er de basilicum bij, samen met de room en de geraspte Parmezaanse kaas.
- Mix het geheel glad met een staafmixer.
- Doe het courgettemengsel opnieuw in de pan en verwarm het.
- Roer er de uitgeknepen blaadjes gelatine door.
- Schep de courgette panna cotta in glaasjes of in siliconen vormpjes.
- Laat ze in de koelkast opstijven voor minstens 2 uur.
Parmezaankoekjes
- Rasp de Parmezaanse kaas.
- Verwarm de oven op 180°C – heteluchtstand.
- Schik een bakpapier op een ovenplaat.
- Verdeel de Parmezaanse kaas over 4 ronde uitsteekringen.
- Bak de parmezaankoekjes gedurende 8 à 10 minuten.
- Laat ze afkoelen en duw ze dan uit de ringen.
Afwerking
- Leg een parmezaankoekje op een bord.
- Duw de courgette panna cotta uit de siliconenvorm en schik dit op het parmezaankoekje.
- Garneer met extra basilicumblaadjes.
- De courgette panna cotta kan ook in glaasjes geserveerd worden. Werk ze verder af met een parmezaankoekje, basilicumblaadjes en chorizocrumble. Bak hiervoor de fijne plakjes chorizo in een pan zonder vetstof tot de chorizo krokant is.