Chocomousse met chocolade karamel. Chocolade in het kwadraat.
Wie maakte de lekkerste chocomousse van het land? Mijn mama. Een chocomousse volgens een klassiek recept. Een magische combinatie van lekkere chocolade, een opgeklopte ruban van eigeel en suiker, stevig eiwitschuim en lobbige room.
De tweede lekkerste chocomousse? Deze chocomousse met chocolade karamel.
Elke familie heeft wel een eigen recept voor chocomousse. Vaak wordt de mousse gemaakt zonder eigeel. Zoals in deze chocomousse met chocolade karamel. Het is een iets lichtere versie van de dessertklassieker. Dus er mag nog extra karamel van chocolade overheen. Chocolade in het kwadraat.
Heb je eieren, room, suiker en chocolade in huis? Dan is deze chocomousse zo gemaakt.
Wat heb je nodig voor deze chocomousse met chocolade karamel?
Voor de chocomousse: 175 g pure chocolade – 10 g boter – 250 ml room – 2 eiwitten – 100 g suiker – snuifje zout
Voor de chocolade karamel: 50 g suiker – beetje water – 100 ml room – 50 g chocolade (puur of wit)
Hoe maak je het?
Maak eerst de chocomousse.
Smelt de chocolade met een klontje boter op een zacht vuur.
Klop de slagroom lobbig op en zet in de ijskast.
TIP – room klop je lobbig op tot het de structuur heeft van volle, romige yoghurt. Klop de room dus niet helemaal stijf omdat die dan moeilijk onder de andere ingrediënten gemengd kan worden.
Klop de eiwitten schuimig met een snuifje zout. Voeg dan de suiker toe en blijf kloppen tot de suiker helemaal is opgelost en het eiwit mooi schuimig en glanzend is.
Meng de gesmolten chocolade onder het eiwitschuim. Doe dit snel en krachtig om klonters te voorkomen.
Meng tenslotte voorzichtig de room onder het eiwit/chocolade mengsel.
Verdeel de chocomousse over de glaasjes of potjes en zet in de ijskast.
Maak de chocolade karamel. Kies of je een donkere karamel met pure chocolade gaat maken of een witte karamel met witte chocolade.
De basisingrediënten voor een karamel zijn suiker en water. Doe suiker in een klein potje. Voeg een beetje water toe.
Zet op het vuur en laat inkoken tot de suiker goudbruin kleurt en lekker begint te geuren.
Voeg, van het vuur, de room toe. Roer alles glad door. Voeg de chocolade toe en laat smelten.
Roer alles door. Giet alles nog door een zeefje zodat de saus mooi glad is.
Sprenkel de chocolade karamel over de chocomousse.
Serveer met een lekkere framboos.
Toch liever een chocomousse zonder room en zonder ei? Deze lichte chocomousse is geschikt voor mensen die lactosevrij of vegan eten.