Tijdens de feestdagen zal een lekkere, zelfgemaakte chocomousse bij vele families de afsluiter zijn van het feestmenu.
Chocomousse, dat lust iedereen, van klein tot groot.
En elke familie heeft wel zijn eigen recept voor het maken van deze dessertklassieker.
Toch durft het soms wel eens te mislukken. De chocomousse is te lopend, te zwaar of er zitten klontertjes in.
Hoe maak je een lekkere, luchtige chocomousse?
Ik deel graag mijn recept, voor de lekkerste chocomousse van het land, met jullie. Het is eigenlijk het recept van mijn mama.
Wat heb je nodig?
voor 8 porties
125 g pure chocolade – 2.5 dl room 35-40% – 2 eieren – snuf zout – 75 g fijne suiker – 1 eetlepel bloemsuiker
Hoe maak je het?
Smelt de chocolade op een zacht vuurtje of in de microgolf. Let erop dat de chocolade niet verbrandt.
Splits de eieren. Klop de eigelen op met de fijne suiker tot een ruban (=wit lint). Dat doe je best in een warmwaterbad zodat de suikerkorrels goed smelten.
Klop de eiwitten stijf met een snuf zout.
Klop de room met de bloemsuiker lobbig op tot yoghurtdikte.
Mix de gesmolten chocolade onder het eigeel/suiker mengsel.
Doe er ook een deel van het opgeklopte eiwit onder.
Mix hier de opgeklopte room onder.
Spatel de rest van de opgeklopte eiwitten eronder.
Zorg dat je een glad geheel hebt.
Schep de chocomousse in de potjes. Als je niet teveel wil morsen, doe je de chocomousse hiervoor best in een maatbeker of een spuitzak.
Laat de chocomousse opstijven in de ijskast.
Nu komt het moeilijkste van de klus: 2 uur wachten!
Chocomousse, afgewerkt zoals Roger het doet
Natuurlijk smaakt de chocomousse heerlijk als je hem gewoon puur eet.
Mijn mama doet er vaak nog een laagje vanillepudding bovenop. Ook lekker hoor.
Maar omdat het bijna feest is, mag het wat specialer. Voor de afwerking van deze chocomousse haalde ik inspiratie uit het dessertboek Zoete Zonde van Roger van Damme.
Hij serveert zijn chocolademousse met een marinade van banaan. Ik gebruikte dezelfde marinade, maar verving de banaan door appelsienpartjes.
Wat heb je nodig voor de marinade?
250 g suiker – 335 g water – 1 steranijs – 1 kaneelstokje – 1/2 vanillestok – 5 el witte rum – het sap van 1 limoen
2 sinaasappels – à vif gesneden en in partjes
Hoe maak je het?
Laat de suiker en 50 gram water op een matig vuur karamelliseren in een pan met een dikke bodem. Voeg wanneer de karamel begint te kleuren, de specerijen toe.
Voeg de rest van het water toe en blus er de karamel mee af. Let goed op voor opspattende karamel.
Haal van het vuur en laat 30 minuten infuseren. Voeg wanneer de siroop is afgekoeld, de rum en het limoensap toe en giet alles daarna door een fijne zeef.
Snijd de appelsien à vif (schil eraf en ook de witte pel).
Snijd er partjes van. Laat de sinaasappelpartjes 1 uur marineren in de siroop.
Deze siroop kan je maximaal 1 week bewaren in de koelkast in een afgesloten doosje.
Dek de opgesteven chocolademousse af met een laagje van de siroop.
Schik hierop de sinaasappelpartjes. Werk eventueel verder af met de steranijs en de vanillestok uit de siroop en wat limoenzeste.
Een zoete zonde.
Geniet ervan!
hier heb ik op staan wachten ,mor heb nog een vraagje kan het met melkchocolade want pure chocolade zijn ze hier ni dol op bedankt voor te willen antwoorden heb al veel gemaakt van uw lekkere gerechtjes ,ni moeilijk want ben nu ook geen kook princes maar tot hier toe viel het allemaal goed in smaak bedankt voor ons mee te laten genieten van uw gerechtjes grt Nicole
Beste Nicole, je kan de pure chocolade ook vervangen door melkchocolade als je dat liever hebt. Fijn dat je geniet van mijn gerechtjes. Dat doet me veel plezier. Groetjes, Ingrid.
Wat is bloemsuiker?
bloemsuiker = poedersuiker
Niet langer dan vandaag ga ik deze lekkere chocomousse maken.
Hartelijk dank.
Laat het je smaken!
Groetjes,
Ingrid
Zalig recept en juist genoeg voor 4 personen. Is mij twee keer goed gelukt. Het zout vervang ik door fleur de sel. Zalige smaak. Zou je mischien appelsienzeste kunne gebruiken in beslag. Al geprobeerd iemand???