Chocoladecake met courgette in plaats van boter
Een chocoladecake zonder boter. Je leest het goed. De boter is vervangen door geraspte courgette. En dat proef je niet.
Zonder suiker? Je kan zelfs nog een stapje verder gaan en deze chocoladecake maken zonder suiker. Dan vervang je de suiker door bijvoorbeeld Zusto.
Zonder bloem? Ook de weinige bloem die gebruikt werd, kan je vervangen door bijvoorbeeld amandelpoeder en zo krijg je een cake die ook nog eens glutenvrij is.
Je merkt het, dit is een recept voor een chocoladecake met veel mogelijkheden.
Een lekkere cake waarvan je zonder schuldgevoelens een stukje meer van kan eten.
Een andere cake die ik bakte zonder boter is de appel-yoghurtcake, waarin de boter vervangen werd door yoghurt. Momenteel is dit één van de meest bekeken recepten op mijn blog. Benieuwd of deze chocoladecake zonder boter ook zo in de smaak zal vallen. 🙂
Wat heb je nodig voor deze chocoladecake zonder boter?
200 g pure chocolade – 200 g courgette, zonder schil – 4 eieren – 100 g rietsuiker – 40 g bloem – 8 g bakpoeder – snuifje zout – cacaopoeder
Hoe maak je het?
Smelt de chocolade in de microgolfoven of op een zacht vuurtje. Schil de courgette en rasp er 200 gram van. Meng dit onder de gesmolten chocolade.
Splits de eieren. Doe de eigelen bij het chocolade-courgettemengsel, samen met de suiker, bloem, bakpoeder en een snuifje zout. Mix dit tot een gladde massa.
Klop de eiwitten stijf en meng dit dan voorzichtig onder de chocolademassa.
Meng 1 eetlepel bloem met 1 eetlepel cacaopoeder. Beboter en bebloem een cakevorm. Klop de overtollige bloem/cacao eraf.
TIP – door cacaopoeder aan de bloem toe te voegen, blijven er na het bakken geen witte resten van de bloem aan de bruine chocoladecake.
Verwarm de oven voor op 160°C – heteluchtstand. Bak de chocoladecake zonder boter gedurende 60 minuten. De cake is voldoende gebakken als er niets meer aan een vork blijft hangen als je in de cake prikt.
De cake zal smeuïg gebakken zijn, zoals een brownie.
Laat de chocoladecake afkoelen op een rooster en bestrooi hem voor het serveren met wat cacaopoeder.
Andere bakideetjes met recepten zonder bloem, suiker of boter vind je hieronder bij ‘Meer lekkers’. Veel bakplezier.
Receptinspiratie: KOOK magazine