Cantuccini – krokante Italiaanse amandelkoekjes
Ik heb een nieuwe keukenhulp. Hij is robuust, multifunctioneel en appelrood.
Zijn naam begint met een K.
Mag ik je voorstellen aan mijn nieuwe KitchenAid keukenrobot?
Sinds kort ben ik KitchenAid ambassadeur. Daarom zal ik je hier, zo nu en dan, laten kennismaken met enkele toestellen uit hun gamma. Om mijn nieuwe keukenrobot in te wijden in mijn keuken, maakte ik er gisteren deze knapperige Italiaanse cantuccini koekjes mee. Ze zijn ondertussen al bijna allemaal op. Zo lekker. Verslavend gewoon.
Er zijn heel wat recepten van deze Toscaanse biscotti te vinden op internet. Sommige bevatten boter, andere zijn gemaakt zonder vetstof. Traditioneel worden er amandelen in verwerkt, maar je kan er allerlei noten voor gebruiken. Hazelnoten, pistaches of pijnboompitten. Varieer maar naar hartelust. Wat typisch is voor deze koekjes is dat ze tweemaal gebakken worden. Net zoals beschuiten. Een eerste keer op z’n geheel. De tweede maal in stukjes gesneden, waardoor ze die typische, langwerpige vorm krijgen en lekker knapperig worden. In Toscane krijg je bij deze hemelse koekjes steevast een glaasje Vin Santo, heilige wijn, geserveerd waarin je de koekjes kan soppen. Geef ze mij maar met een goede espresso.
Wat heb je nodig voor 15 cantuccini koekjes?
150 g boter (ongezouten) – 225 g bloem – 225 g amandelen – 200 g fijne suiker – snuf zout – 10 g bakpoeder – 2 eieren – 1 el Amaretto – de zaadjes van een halve vanillestok – de zeste van een halve sinaasappel
Hoe maak je het?
Verwarm de oven op 180°C, boven-en onderwarmte. Smelt de boter in een pannetje en laat dit afkoelen.
Hak de amandelen grof.
Schraap de zaadjes uit een halve vanillestok. Haal met een dunschiller of een zesteur de zeste weg van een halve sinaasappel.
Meng de bloem met de suiker, een snuf zout en het bakpoeder. Doe er de zaadjes van de halve vanillestok bij en de zeste van een halve appelsien.
Roer er de gesmolten boter bij en de 2 eitjes.
Meng door elkaar tot een deeg.
Roer er de grof gehakte amandelen door. Doe het deeg in een bakvorm met bakpapier.
Bak dit een eerste keer gedurende 35 minuten. Haal de amandelkoek uit de oven en laat dit afkoelen.
Snijd er dan plakjes van 1 cm van. Leg deze plakjes op een bakplaat met bakpapier. Draai de oven terug naar 160°C. Bak de koekjes een tweede keer gedurende 10 minuten.
Laat ze, na het bakken, afkoelen op een rooster. De koekjes worden lekker knapperig en krokant.
Je kan ze een tweetal weken bewaren in een metalen koekendoos.