De wind blaast de laatste bladeren van de bomen en de dagen worden korter en kouder. Dan krijg ik goesting om allerlei lekkers te gaan bakken zodat de keuken zich vult met zoete geuren. Als ik een dessert of een gebakje met jullie deel, zie ik altijd mijn bezoekersaantallen de hoogte in gaan. Jullie houden van zoet. Maar niet iedereen kan genieten van al dat lekkers. Daarom maak ik vandaag een gebakje dat geschikt is voor mensen met een glutenallergie en/of mensen die veganistisch eten.
Een brownie zonder bloem, zonder ei en zonder boter.
Ik maakte al courgettebrownies en brownies zonder boter, maar nu ga ik dus nog een stapje verder.
Bloemvervangers
Hoe kan je bloem vervangen?
In deze brownie vervang ik de bloem door amandelpoeder. Dat geeft de brownie een lichtzoete marsepeinsmaak.
Andere mogelijke bloemvervangers zijn boekweitmeel, havermoutmeel, maïsbloem, rijstmeel, kastanjemeel, gemalen hazelnoten, quinoameel, kokosmeel of sojameel.
Boekweitmeel gebruik ik regelmatig in een hartige pannenkoek. En ook in koekjes vervang ik bloem wel eens gedeeltelijk door havermout of havermoutmeel.
Soms moet je wat experimenteren en recepten aanpassen om tot een goed resultaat qua smaak en structuur te komen.
Heb jij al gebakken met bloemvervangers? En wat zijn je bevindingen? Deel ze hier.
Ei-vervangers
In gebak heeft een ei verschillende functies. Het zorgt voor smaak, luchtigheid en binding. In zoet gebak kunnen banaan of appelmoes de bindende eigenschap van een ei overnemen.
In dit recept gebruik ik beide vruchten en zo kan ik ook de boter gewoon weglaten.
Voor de luchtigheid voeg ik wat bakpoeder toe.
Andere ei-vervangers zijn: sojaproducten, tofu, kikkererwtenmeel, het sap van kikkererwten of lijnzaad. Er zijn ook 100% plantaardige ei-vervangers op de markt. Het vraagt ook weer wat testen en uitproberen om te weten welke ei-vervanger in welk gebak het meest geschikt is.
Heb jij hier ervaring mee? Of ken je nog andere alternatieven? Ik hoor het graag.
Kokosbloesemsuiker
Omdat banaan en appelmoes op zich al zoet zijn, kan je gerust wat minder suiker gebruiken.
In deze brownie gebruik ik kokosbloesemsuiker in plaats van gewone suiker. Kokosbloesemsuiker wordt gemaakt uit het sap van de kokosnootbloesems. Het heeft een karamelachtige smaak.
Brownie zonder bloem, zonder ei, zonder boter
Wat heb je nodig?
100 g amandelpoeder – 25 g cacaopoeder – 75 g kokosbloesemsuiker – 1 theelepel bakpoeder – een snuf zout – ½ banaan – 130 g zelfgemaakte, ongezoete appelmoes (ongeveer 3 appelen) – de zaadjes van ½ vanillestok
Eventueel kan je 100 g chocolade en/of 50 g gehakte noten toevoegen om je brownie nóg lekkerder te maken.
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 180°C.
Leg een bakpapier in een vierkante of rechthoekige bakvorm.
Maak de appelmoes. Schil en snijd de appeltjes in kleine stukjes. Doe ze in een kookpot en laat ze op een zacht vuurtje pruttelen tot een moes. Het is niet nodig om water of suiker toe te voegen.
Doe alle ingrediënten in een kom en roer goed om. Het mengsel ziet er misschien droog uit vergeleken met traditionele browniemengsels, maar tijdens het bakken komt het helemaal goed.
Bak de brownie gedurende 20 à 30 minuten. Prik erin met een vork. De brownie moet nog smeuïg zijn. Laat afkoelen en dan proeven maar.
Mmm, klinkt als een heerlijke brownie om mee te ‘zondigen’! Ga ik zeker eens proberen!
Dank je Fieke.