Bloemkoolmousse, een feestelijk en vegetarisch hapje in een glaasje.
Deze bloemkoolmousse met dragonsaus heeft iets zacht, iets pittig, iets zurig, iets krokant. Het is een groentehapje, maar je kan het verder afwerken met wat garnaaltjes of snippers gedroogde ham.
Een recept volgen doe ik zelden. Meestal maak ik iets nieuws door verschillende recepten met elkaar te combineren. Zo ook met deze bloemkoolmousse. Inspiratie voor de mousse vond ik in een KOOK-tijdschrift. Het recept voor de dragonsaus ontdekte ik op de website van EVA. Ik voegde er nog wat gebakken amarant bij voor een crunchy toets. De pluksels tuinkers zorgen voor wat pittigheid.
Speciaal in deze mousse is het gebruik van agar agar om de mousse steviger te maken. Agar agar is een plantaardig geleermiddel op basis van van zeewier. Het is kleurloos, geurloos en smaakloos en krijgt zijn binding door te koken. Voor deze mousse kook je de agar agar dus samen met de bloemkoolroosjes en de bouillon.
Lekker erbij is de dragonsaus die gemaakt is op basis van kikkererwtenvocht in plaats van ei. Als je dit sausje maakt, wil je het overal bij eten. Zo lekker. Ik gebruikte het ook al bij de aubergineschijven op z’n Italiaans.
De mousse kan je ook maken met pompoen, courgette, wortel, pastinaak of knolselder.
Wat heb je nodig voor 10 glaasjes van deze bloemkoolmousse?
½ bloemkool – 2 dl groentebouillon – 2 dl room – 1 zakje agar agar (2 gram) – 1 bakje tuinkers – geroosterde sesamzaadjes of gebakken amarant
Dragonsaus: 4 el vocht van kikkererwten – 1 bussel verse dragon – 2 el (dragon)azijn – 1 el mosterd – peper en zout – sla olie
Hoe maak je het?
Snij de bloemkool in kleine roosjes.
Doe de bouillon in een kookpot. Voeg de bloemkoolroosjes toe. Meng het agar agarpoeder eronder. Kruid met peper en zout.
Kook de bloemkool gaar. Mix de bloemkool met behulp van een staafmixer tot een smeuïge massa. Laat tot kamertemperatuur afkoelen.
Klop de room lobbig (tot yoghurtdikte) op. Spatel de half opgeklopte room voorzichtig onder de bloemkoolmousse. Proef en kruid, indien nodig, bij met peper en zout.
Doe de mousse in een spuitzak en spuit hem in kleine glaasjes. Zet de glaasjes in de koelkast.
Maak ondertussen de dragonsaus. Mix het kookvocht van de kikkererwten met de dragonazijn, de mosterd, de fijngesneden dragon, peper en zout.
Voeg er straalsgewijs de olie aan toe tot de saus dikker wordt.
Doe de dragonsaus in een spuitfles.
Bak de amarantzaadjes in een scheutje sesamolie en arachideolie. Je kan ook kiezen voor gebakken sesamzaadjes.
Werk de bloemkoolmousse voor het opdienen af met de toefjes dragonsaus, de gebakken amarant of sesamzaadjes en pluksels tuinkers.
Ik ga dit recept maken mei volgend jaar voor een groep van 12 personen