Bladerdeeghapje met pesto en pancetta
Vrolijk Pasen! Als je nu geniet van een paasbrunch, zullen er naast eitjes vast ook wel hapjes op de paastafel staan. Want wat is een feest zonder lekkere hapjes? Zelfgemaakte hapjes zijn het lekkerst, zoals dit bladerdeeghapje met pesto en pancetta.
Dit hapje maakte ik met groene pesto en pancetta. Maar de variaties zijn eindeloos. Gebruik rode pesto in plaats van groene of ga voor een zelfgemaakte pesto met courgette. De pancetta kan je vervangen door gedroogde ham. Voor een vegetarische versie kan je kiezen voor zongedroogde tomaatjes. Extra’s die je kan toevoegen zijn lekkere olijven, geraspte kaas of pijnboompitten. Kijk eens in de koelkast en je vindt vast en zeker nog wat lekkers dat je kan verwerken in een bladerdeeghapje.
Smeren, beleggen, rollen, snijden, bakken en smullen. Zo gemaakt! Zo gesmaakt!
Doordat bladerdeeg veelzijdig is, leent het zich goed voor zoet en hartig gebak. Je kan het zelf maken of kant-en-klaar kopen.
Tijdens 1 van de baklessen die ik volgde, maakte ik het bladerdeeg zelf. Dat was super lekker, maar het vormen van het deeg is nogal tijdrovend. Bladerdeeg is een toerdeeg dat bestaat uit verschillende laagjes deeg en boter. Deze laagjes moeten in verschillende keren getoerd worden. Daartussen moet het deeg een tijdje rusten. Tijdens het bakproces smelt de boter tussen de verschillende laagjes en verdampt het water dat in de boter zit. Dat zorgt voor het bladerig effect van het deeg. In het Frans omschrijft de term mille-feuille het helemaal, 1000 lagen.
Nu heb ik altijd wel een rolletje bladerdeeg in de koelkast of de diepvries liggen.
Gebruik je bladerdeeg uit de diepvries? Laat het dan helemaal ontdooien, anders is het deeg fragiel en breekbaar. Bladerdeeg haal je best ook niet te lang op voorhand uit de koelkast, want dan wordt het plakkerig en moeilijk hanteerbaar.
Met 2 vellen kant-en-klaar bladerdeeg, een potje pesto en enkele sneetjes pancetta is dit bladerdeeghapje zo gebakken. Smeren, rollen en in plakjes snijden. Daarna doet de oven het werk. Als je een stoomoven hebt, voeg dan tijdens het bakken ook wat stoom toe. Zo zullen de bladerdeeghapjes extra luchtig bakken. En zet je oven op voldoende hoge temperatuur zodat het bladerdeeg goed rijst en krokant bakt.
Heb je geen oven? Wist je dat je bladerdeeg ook in een wafelijzer kan bakken? Zo maakte ik al bladerdeegwafeltjes om bij een soepje te serveren.
Bladerdeeghapje met pesto
Benodigdheden
- 1 muffinvorm
Ingrediënten
- 2 rollen bladerdeeg
- 200 g pesto (rood of groen)
- 100 g pancetta (of gedroogde ham of zongedroogde tomaatjes)
- enkele blaadjes basilicum
- 1 eigeel
Bereidingswijze
- Rol het eerste bladerdeegvel uit. Bestrijk het met de helft van de pesto en de pancetta.
- Rol het tweede bladerdeegvel uit. Leg het op het eerste en bestrijk het met de rest van de pesto en de overige pancetta. Strooi er enkele blaadjes basilicum over.
- Rol het bladerdeeg op.
- Snijd de bladerdeegrol in 10 stukken.
- Leg stukjes bakpapier in een muffinvorm en plaats de bladerdeegrolletjes erin. Bestrijk de rolletjes met losgeklopt eigeel.
- Verwarm de oven voor op 200°C – heteluchtstand. Als je een stoomoven hebt, voeg je ook een beetje stoom toe zodat het bladerdeeg nog luchtiger bakt.
- Bak de bladerdeeghapjes gedurende 20 minuten. Garneer ze met extra blaadjes basilicum. Deze hapjes zijn zowel warm als koud lekker.