Biscuit met aardbeien en room-kaasvulling met rozenwater
Dit is geen cake. Dit is een biscuit met aardbeien uit den hof en een romige vulling met platte kaas.
De room-kaasvulling is geparfumeerd met rozenwater. Rozenwater wordt vaak gebruikt in de Arabische en Indiase keuken en is een heerlijke toevoeging aan gebak en desserts. Deze biscuit is lekker fris en lekker licht. Want in een biscuit zit geen boter. Daarin verschilt een biscuit van een cake. De koek is een luchtig gebak van goed opgeklopte suiker en eieren, waaronder je voorzichtig bloem mengt.
Biscuit is iets droger dan cake. Om de biscuit sappiger te maken, kan je het doorgesneden gebak besprenkelen met likeur of fruitsap. Je kan er ook een laagje confituur op smeren. Met de vulling kan je alle kanten op. Een botervulling, een klassieke vulling van banketbakkersroom of luchtig opgeklopte slagroom. Ik koos voor een lichtere vulling van half room en half platte kaas. En lekker veel zoete aardbeien.
Schrikt het maken van een biscuit je af en grijp je steevast naar een kant-en-klaar mix? Dat is nergens voor nodig. Met slechts 3 ingrediënten en onderstaande 6 tips maak je zelf een luchtige biscuit.
6 tips voor het maken van een luchtige biscuit
Tip 1 – zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn
Voor een luchtige biscuit is het belangrijk dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
Veel heb je niet nodig: eieren, bloem en suiker. Dus haal die eitjes al maar uit de koelkast.
Tip 2 – weeg alles juist af
Zoals Piet ons geleerd heeft, patisserie moet je afwegen.
Tip 3 – klop voldoende lucht in je beslag
Neem je tijd om de suiker met de eieren tot een luchtig schuim te kloppen. Een keukenrobot is hier handig, maar ook met een mixer met kloppers lukt het wel. Klop totdat alle suikerkorrels opgelost zijn en het volume verviervoudigd is.
Tip 4 – zeef de bloem
Zo voorkom je klonters in je beslag.
Tip 5 – meng de bloem heel voorzichtig onder het beslag
Het is normaal dat je luchtig opgeklopt beslag van eieren en suiker wat ineenzakt wanneer je de bloem toevoegt. Zorg ervoor dat je de bloem er voorzichtig en egaal onder mengt. Roer zeker niet te lang. Hoe meer je roert, hoe meer je de lucht uit je beslag klopt.
Tip 6 – verwarm je oven voor
Zoals bij elk gebak, moet je de oven voorverwarmen. Een goed voorverwarmde oven zorgt ervoor dat je biscuit onmiddellijk kan beginnen rijzen. Hou de ovendeur het eerste half uur ook gesloten. Anders zou je biscuit kunnen inzakken.
Wil je een chocoladebiscuit bakken? Voeg dan 50 gram cacaopoeder toe aan het biscuitbeslag.
Bakken maar!
Biscuit met aardbeien
Ingrediënten
Biscuit
- 5 eieren
- 200 g fijne suiker
- 180 g zelfrijzende bloem
Kaas-roomvulling met rozenwater
- 200 g room (minstens 35% vetgehalte)
- 200 g volle, platte kaas
- 100 g bloemsuiker
- 1 el rozenwater
Afwerking
- 250 g aardbeien
- enkele groene blaadjes (bijvoorbeeld munt, fijne basilicum, citroenmelisse)
- 1 1/2 blaadje gelatine (2,5 gram)
- 1/2 citroen
Bereidingswijze
Biscuit
- Verwarm de oven voor op 180°C – heteluchtstand.
- Mix de eieren samen met de suiker op. Gebruik je handmixer met kloppers of nog makkelijker, je keukenrobot. Klop dit minstens 10 minuten luchtig op. Het volume moet zeker verviervoudigd zijn.
- Zeef de bloem en spatel die onder het luchtig geklopte ei/suiker mengsel.
- Gebruik een tulbandbkakvorm. Is die van siliconen? Dan hoef je die niet in te vetten. Gebruik je een metalen bakvorm? Vet die dan goed in met gesmolten boter en bebloem.
- Schep het biscuitdeeg in de bakvorm. Bak de biscuit gedurende 40 minuten. Check of de biscuit gaar is. Prik erin met een vork. Komt de vork er droog uit? Dan is de biscuit voldoende gebakken. In het andere geval verleng je de baktijd met een 5-tal minuten.
- Haal de biscuit na de baktijd uit de vorm en laat helemaal afkoelen op een rooster.
Room-kaasvulling met rozenwater
- Klop de room lobbig op. Voeg de platte kaas toe en klop alles verder stijf op.
- Parfumeer het room-kaasmengsel met een eetlepel rozenwater.
- Bewaar in de koelkast tot gebruik.
Afwerking van de biscuit met aardbeien
- Laat 1 1/2 blaadje gelatine weken in koud water.
- Snijd de biscuit doormidden.
- Schep op de onderste helft een portie van het room-kaasmengsel.
- Verdeel er een portie in stukjes gesneden aardbeien over.
- Smeer ook de bovenkant van de biscuit in met het room-kaasmengsel. Plaats de 2 helften opnieuw op elkaar.
- Knijp de zacht geworden gelatineblaadjes uit. Verwarm het sap van een halve citroen. Roer hierin de gelatineblaadjes los tot ze helemaal gesmolten zijn.
- Schep hierbij het overgebleven room-kaasmengsel. Schep de vulling in een spuitzak met gekarteld spuitmondje. Laat even opstijven in de koelkast.
- Werk de biscuit verder af. Spuit toefjes van het room-kaasmengsel op de bovenkant van de biscuit. Druk een aardbei in elk toefje. Garneer met wat groene blaadjes. Ik koos voor tijmbloemetjes.