Vrolijk je dag op met deze bessenclafoutistaartjes
Kijk eens naar buiten. Het is grijs en nat en koud. Vrolijk je zondag op en bak deze lekkere bessenclafoutistaartjes.
Voor de taartbodem gebruik je hetzelfde deeg als voor de appel-amandelcrumbletaartjes van vorige zondag. Die taartjes werden massaal door jullie bekeken 🙂 . Ik ben benieuwd wie ze gebakken heeft.
En wie gaat deze bessenclafoutistaartjes bakken? Een njammie taartje met een krokante bodem, een romige vulling en lekker fruit.
Ik ben alvast in een taartjes-bakken-periode. Wie bakt er mee?
Wat heb je nodig voor deze bessenclafoutistaartjes?
voor 4 taartjes met een diameter van 10 cm
Taartdeeg: 100 g bloem – 40 g bloemsuiker – 15 g amandelpoeder – snuifje zout – 60 g koude boter – 1 ei
Amandelcrème: 25 g boter – 25 g suiker – 25 g amandelpoeder – 1/2 ei (=25 gram)
Clafoutiscrème: 1 ei – 25 g suiker – 10 g amandelpoeder – 10 g bloem – 25 ml melk – 50 g platte kaas
Voor de afwerking: 150 g blauwe bessen – amandelschilfers – bloemsuiker
Hoe maak je het?
Taartdeeg
Begin met de bereiding van het taartdeeg. Doe bloem, bloemsuiker, amandelpoeder en zout in een kom. Snijd de koude boter in kleine stukjes en voeg toe aan de kom. Voeg ongeveer een kwart van een losgeklopt ei toe. Meng het deeg kort met je handen tot je een zacht deeg hebt.
Is het deeg nog te droog? Doe er dan wat ei bij. Is het deeg te nat? Voeg dan nog wat bloem toe.
Wikkel de deegbal in plastiekfolie en laat het een half uurtje rusten in de koelkast.
Maak ondertussen de amandelcrème. Roer hiervoor de boter zacht in een kom. Voeg de suiker, het amandelpoeder en een half ei toe. Roer tot een romige crème.
Meng vervolgens alle ingrediënten voor de clafoutiscrème met een garde in een kom tot een glad beslag.
Afwerking
Haal het deeg uit de koelkast en kneed het nog even, dan rolt het makkelijker uit. Kneed zeker niet te lang, want dan wordt het deeg weer zacht.
Bestuif het werkvlak en de deegrol met bloem. Druk de deegbal plat en verdeel het in 4 porties voor 4 kleine taartjes. Rol het deeg uit tot ongeveer 4 mm dik. Steek het deeg uit op de grootte van de taartvormpjes. Snijd het overtollige deeg weg.
Verwarm de oven voor op 170°C – heteluchtstand.
Verdeel de amandelcrème over de taartbodems.
Verdeel er de blauwe bessen over.
Giet dan de clafoutiscrème over de taartjes.
Strooi er wat amandelschilfers over.
Bak de taartjes 25 minuten in een voorverwarmde oven van 170°C – heteluchtstand.
Laat ze na het bakken afkoelen op een rooster. Bestrooi deze bessenclafoutistaartjes voor het serveren met bloemsuiker.
Receptinspiratie: Delicious magazine
Psst… Er staat een open workshop dessertjes en gebakjes op de kalender op 31/10/2020.
Tijdens deze workshop gaan we aan de slag met bloem, boter, suiker en eitjes. We bakken lekkers met herfstfruit en chocolade. Kom proeven van zelfgebakken taart, cake, koekjes en biscuit. Ik deel met jullie ook graag enkele nuttige bakkerstips en overstelp je met tips & tricks zodat je gebak altijd lukt. Ook dit jaar zorg ik voor nieuw bakideetjes.
Terwijl het gebak in de oven staat maken we een dessertenbuffet met klassieke, trendy en gezonde dessertjes waar elke zoetebek van houdt. Toetjes, chocoladezoet of heerlijk fruitig. En waarom niet stiekem ook wat extra groenten in onze dessertjes steken?
Ingrid, zou dit lukken met bladerdeeg of kruimeldeeg? In een grote vorm?
Alvast bedankt!
Lena
Hallo Lena,
Ik zou dan kiezen voor kruimeldeeg.
Een grote taart in plaats van kleintjes is geen probleem. Verleng de baktijd dan wel wat.
Groetjes,
Ingrid