Banaanpralines, ijs-en ijskoud het lekkerst
Na een korte zomerstop ben ik weer helemaal opgeladen en geïnspireerd om jullie te trakteren op lekkere gerechtjes.
Vandaag doe ik dat met het recept van dit origineel snoepje: banaanpralines met chocoladehummus.
Hmm, hummus. Iedereen kent het. Iedereen eet het. Het is een vast onderdeel van een Libanese maaltijd. Hummus is een romige pasta die gemaakt wordt van gekookte kikkererwten. Dat is de basis. Hieraan kan je verschillende smaakmakers toevoegen. Want kikkererwten op zich hebben niet zoveel smaak. Vaak wordt de kikkererwtenpasta op smaak gebracht met olijfolie, citroen, look en tahin, een pasta van sesam. Maar je kan oneindig variëren met kleuren en smaken. Voeg eens geroosterde paprika’s, rode biet, erwten of bonen toe.
Of maak eens hummus met chocoladesmaak. Bij hummus hoef je immers niet altijd te denken aan hartige varianten. Waarom eens geen zoete hummus maken. Dat kan ook.
Voor deze banaanpralines maakte ik een chocoladehummus. Verrassend lekker. Ik gebruikte pindakaas in plaats van sesampasta om smaak te geven aan de kikkererwten. Daarna voegde ik ook nog cacaopoeder en ahornsiroop toe. Die humus smeerde ik tussen stukjes banaan. En die banaanstukjes dompelde ik nog eens in een chocoladeganache.
Daarna plaatse ik de banaanpralines in een doosje naast elkaar. De banaanpralines verdwenen voor enkele uren in de diepvries om ze te laten stollen en koud worden. Want deze banaanpralines zijn het lekkerst als ze ijs-en ijskoud zijn.
Een ‘gezond’ verkoelend snoepje voor zomerse dagen. En een ideetje om overrijpe bananen te verwerken.
Wat heb je nodig voor een 12-tal van deze banaanpralines?
2 rijpe bananen
Voor de chocoladehummus: 150 g kikkererwten – 30 g pindakaas – 10 g cacao – 2 el ahornsiroop
Voor het chocoladelaagje: 100 g donkere chocolade – 2 à 3 eetlepels room – gezouten pindanoten
Hoe maak je het?
Snijd de bananen in stukjes.
Maak de chocoladehummus door alle ingrediënten onder elkaar te mixen.
Smeer de chocoladehummus telkens op een stukje banaan. Plaats er een ander stukje banaan op.
Maak de chocoladeganache door de chocolade te smelten in de room.
Hak de gezouten pindanoten fijn.
Steek de banaanpralines telkens op een tandenstoker en haal ze door de chocoladesaus. Schik de banaanpralines op een schotel. Strooi er wat gehakte pindanoten over. Laat de chocolade uitharden.
Doe de banaanpralines dan in een doosje en laat ze verder opstijven in de diepvries. Je kan ze in de diepvries een tijdje bewaren.