Krokante aubergineschijven met tomaat en mozzarella
Deze aubergineschijven op z’n Italiaans zijn lekker als hapje of als voorgerecht. De plakken aubergine bak je krokant door ze te paneren in bloem, ei en knapperige cornflakes. Aubergines doen mij denken aan de mediterrane keuken van Griekenland, Frankrijk of Italië. Ook in de Japanse keuken staan aubergines vaak op het menu. Proefde je al van de gegrilde aubergines met misosaus? In Japan wordt er gekookt met Nasu-aubergine, een Japanse variëteit met een lange, dunne vorm en zacht, zoet vruchtvlees. Na het snijden verkleurt deze aubergine niet en blijft hij mooi wit.
Deze aubergineschijven belegde ik op z’n Italiaans, met smeuïge mozzarella, zongedroogde tomaatjes en pittige notensla.
Aubergines kan je op verschillende manieren klaarmaken: je kan ze bakken, stomen, koken, grillen, stoven of frituren. Maar eet ze nooit rauw. Dan bevatten ze solanine, een stof die maag- en darmklachten veroorzaakt. Ook de moooie auberginebloemen zijn niet eetbaar.
Wat heb je nodig voor deze aubergineschijven op z’n Italiaans?
voor 10 personen
olijfolie – 2 aubergines – 150 g kerstomaten – 150 g zongedroogde tomaten – 50 g rucola – ½ bakje tuinkers – 2 bollen buffelmozzarella – dragonsaus – balsamicoazijn – peper – zout
om te paneren: bloem (100 g) – eieren (2) – cornflakes (100 g) – specerijen om de bloem op smaak te brengen zoals paprikapoeder, selderijzout, knoflookpoeder, peper, zout, oregano
voor de dragonsaus: 4 el vocht van kikkererwten of 1 eigeel – 1 bussel verse dragon – 2 el dragonazijn – 1 el mosterd – peper en zout – sla olie
Hoe maak je het?
Begin met het maken van de dragonsaus. Hiervoor kan je perfect kikkererwtenvocht gebruiken. Een eigeel kan natuurlijk ook. Mix het kikkererwtenvocht met de dragonazijn, de mosterd, de fijngesneden dragon, peper en zout.
Voeg straalsgewijs de olie toe tot je een mooi gebonden saus hebt.
Was en snijd de aubergines in schijven van 1 cm dik.
Bestrooi de aubergineschijven met zout en laat ze een half uurtje zweten. Zo slorpen ze minder vet op. Spoel de plakken aubergine daarna af en dep ze droog.
Zet 3 borden klaar. Eentje met gekruide bloem, eentje met de losgeklopte eieren en eentje met de gecrunchte cornflakes.
Paneer de aubergineschijven. Wentel ze langs beide zijden door de bloem, dan door de eieren en vervolgens door de cornflakes.
Verwarm een antikleefpan en bak de aubergineschijven krokant aan langs beide zijden. Haal ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Snijd de kerstomaten en de zongedroogde tomaten in stukjes. Doe ze in een kom en sprenkel er enkele eetlepels van de olie van de zongedroogde tomaten over. Doe er ook 2 eetlepels balsamicoazijn bij en kruid met peper en zout.
Scheur de mozzarella in kleine stukjes.
Beleg de gebakken aubergines met de tomatensalsa. Schik er wat pluksels mozzarella op, Garneer met rucola en tuinkers. Spuit nog wat puntjes van de dragonsaus.
Een feestelijk vegetarisch hapje.
Ontdek meer lekkers tijdens mijn kookworkshops.