Artisjoksalade


Al eens distels geproefd? Wellicht wel. Artisjokken zijn namelijk de bloemknoppen van een distelachtige plant. Je hebt ze zeker al eens gegeten bij een lekkere pizza of tapa.
Er zijn kleine, grote, groene en paarse variëteiten.

Bij de meeste bereidingen worden de artisjokken gekookt in water met citroensap zodat ze niet verkleuren.

Ik probeerde de artisjok eens op een andere manier klaar te maken, gestoofd. Veel lekkerder!
Geef hierbij in de oven gegaarde trosmaatjes, wat rucola en buffelmozzarella.
Wedden dat iedereen zijn bordje leeg eet.

Maar eerst heb je nog wat opkuiswerk.
Van grote artisjokken eet je alleen de bodem en het zachte gedeelte van de schutbladeren.
Dus eerst snijd je de steel van de artisjok.

Ook de harde, buitenste bladeren moeten eraf. Pas op, dat kan prikken. Zoals een distel, hé.
Dan wrijf je best de snijvlakken al eens in met een halve citroen of limoen.

Nu snijd je de bovenste, stugge bladeren eraf.

Zo kom je bij de binnenste kern van de artisjok met de vezels of het hooi. Dat haal je er ook uit. Met je handen gaat dat het makkelijkst.

Oef. Nu is de artisjok klaar om gestoofd te worden.
Snipper een sjalot en pers een teentje look uit in een pan met olijfolie.
Snijd de artisjokbodem in partjes en stoof even mee aan. Blus met wat witte wijn en een beetje kippenbouillon. De artisjokpartjes mogen net onder staan. Kruid met peper en zout. De artisjok is gaar als je er makkelijk met een mes of vork in kan prikken. En het vocht zal bijna helemaal verdampt zijn. Dat duurt 15 à 20 minuutjes.
Voeg nu nog enkele druppels balsamicoazijn toe.

Terwijl de artisjokpartjes garen, maken we ook nog lekkere trostomaatjes voor erbij.
Verwarm de oven op 180°C en leg de trostomaatjes in een ovenschotel. Overgiet met olijfolie en balsamicoazijn, kruid met peper en zout. Zet ze 15 minuutjes in de oven.

Nu kunnen we ons bordje afwerken.
Scheur de mozzarella in stukken, was de rucola.
Leg de rucola rondom op het bord, schik er de lauwe artisjokpartjes op, leg er wat tomaatjes en stukjes mozzarella tussen, druppel er het stoofvocht van de artisjokken en de tomaten over. Versier met enkele blaadjes rode basilicum. Werk af met een goede draai van de pepermolen en enkele korreltjes Fleur de sel.

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *