Abracadabra aardbeienmousse
Deze aardbeienmousse is waarschijnlijk de makkelijkste en meest verrassende die je ooit gegeten hebt. En lekker bovendien! De mousse is klaar is 1-2-3 en je hebt er slechts 4 ingrediënten voor nodig: verse Belgische aardbeien, bloemsuiker, plantaardige room en aquafaba.
Aqua wat? De aquafaba zorgt voor het abracadabra-effect in deze fruitige, luchtige mousse.
Aquafaba of bonenwater is het vocht van kikkererwten en is een veganistische vervanger voor eiwitten. De naam is ontstaan uit de samenvoeging van 2 Latijnse termen: aqua (water) en faba (boon).
Net zoals eiwitten kan je aquafaba opkloppen tot een luchtige, witte sneeuwmassa waardoor je het kan gebruiken in desserten, mousses en voor meringues, marshmallows,…
Het was de Fransman Joël Roessel die de culinaire mogelijkheden van kikkererwtensap ontdekte. De Amerikaan Goose Wholt pikte het idee op en experimenteerde verder met kikkererwtensap om er veganistische meringues mee te bakken. Sindsdien wordt het internet overstelpt met bereidingen met dit bonenwater.
Heb je het al eens gebruikt of geproefd? Moet je zeker eens doen. Het resultaat is verrassend.
Wat heb je nodig voor deze lekkere, luchtige, lichte aardbeienmousse?
50 ml kikkererwtensap – 70 g bloemsuiker (meer of minder naar eigen smaak) – 2 dl opklopbare, plantaardige room – 250 g verse aardbeien
voor de afwerking: enkele aardbeien – enkele groene blaadjes (ik gebruikte citroenbasilicum)
Voor het kikkererwtensap gebruikte ik kikkererwten uit een blik. Hoeveel sap er in een blik zit, hangt af van merk tot merk. Ik haalde 150 ml sap uit 1 blik.
Ik kies hier voor een plantaardige, opklopbare room zodat de aardbeienmousse lactosevrij en vegan is.
Hoe maak je het?
Was de aardbeien en doe de kroontjes eraf.
Giet de kikkererwten af en vang het sap op.
Klop 50 ml van de aquafaba op tot een stevig wit schuim. Dit doe je best met een keukenrobot. Het duurt ongeveer 10 minuten vooraleer het schuim voldoende luchtig is. Voeg geleidelijk 20 gram bloemsuiker toe.
Mix de aardbeien en voeg de gemixte aardbeien, onder voortdurend kloppen, bij het schuim.
Klop ondertussen de room stevig op met 50 g bloemsuiker. Spatel de room voorzichtig onder het aardbeienschuim.
Schep de aardbeienmousse in leuke glaasjes en versier met een groen blaadje, extra aardbeien, wat kokosschilfers,…
Laat de aardbeienmousse enkele uren opstijven in de koelkast.
Tip – deze aardbeienmousse laat je best niet langer dan een dag staan. Na een tijd verliest de mousse zijn stevigheid.
Meer weten over aquafaba?
Op deze website vind je uitgebreide informatie en extra ideetjes. Kijk ook eens op de website van Joël Roessel en Goose Wholt.