Appelcakejes met blauwe bessen en zonder boter
Deze smeuïge appelcakejes met blauwe bessen en zonder boter zijn een muffin-variant van de appel-yoghurtcake die ik enkele jaren geleden voor het eerst bakte. Die cake scoort dag-na-dag de eerste plaats op mijn bezoekersstatistieken. Waarschijnlijk omdat er zoveel fruit in zit en helemaal geen boter.
Ja, een cake bakken zonder boter kan! In plaats van boter gebruikte ik in die cake yoghurt.
Deze appelcakejes met blauwe bessen zijn ook gebakken zonder 1 grammetje boter.
Wat zit er dan wel in? Appeltjes zijn het hoofdingrediënt van deze cakejes. Naast een halve kilo appelstukjes bevatten ze wat blauwe bessen, bloem en suiker. De boter vervang ik door volle platte kaas.
Ik gebruikte suiker om de cakejes te zoeten, maar dat kan je, indien gewenst, vervangen door een suikervervanger om te bakken.
Deze muffincakejes doen wat denken aan clafoutis. Dat is een typisch Frans gebakje gemaakt van een soort pannenkoekenbeslag en kersen. Het kan ook gebakken worden met ander fruit, maar dan noemen ze het flaugnarde.
Muffincakjes, clafoutis of flaugnarde, het maakt allemaal niet uit. Deze appelcakejes zonder boter zijn makkelijk om te maken en ze smullen lekker weg. Je kan ze eten als ontbijt of als lekker vieruurtje bij de koffie of thee.
Gauw aan de bak!
Appelcakejes met blauwe bessen zonder boter
Ingrediënten
- 5 appelen 500 g geschild
- 100 gram blauwe bessen
- 1/2 citroen sap en zeste
- 4 eieren
- 175 gram suiker
- 10 gram vanillesuiker
- snuf zout
- 75 gram volle platte kaas
- 250 gram zelfrijzende bloem
- confituur en/of poedersuiker om af te werken
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 150°C – hetelucht stand.
- Schil en snijd de appels in kubusjes van 1.5 centimeter. Druppel er het citroensap over. Doe er de citroenzeste bij. Meng er de blauwe bessen onder. Bestuif met 30 gram bloem en meng alles goed onder elkaar.
- Klop de eieren en de suiker met de mixer of in de keukenrobot schuimig en wit op.
- Roer er de platte kaas door.
- Meng er tenslotte de overige bloem onder samen met een snuifje zout.
- Schep het fruit bij het deegbeslag en meng goed om.
- Schep het deegbeslag in een muffinvorm. Gebruik een siliconenvorm. Die moet je niet invetten en bebloemen en de cakejes komen er makkelijk uit. Verdeel het deeg gelijk over de 12 vormpjes van de muffinplaat.
- Bak de appelcakejes gedurende 40 minuten in een voorverwarmde oven van 150°C – heteluchtstand.
- Prik er, na de baktijd, met een vork in. Is de vork droog, dan zijn de cakejes voldoende gebakken.
- Laat de cakejes na de baktijd een kwartiertje afkoelen in de vorm, zodat ze wat steviger kunnen worden.
- Ontvorm ze daarna en laat ze verder afkoelen op een taartrooster.
- Voor het serveren kan je op de bovenkant wat confituur smeren en/of ze bestrooien met poedersuiker.
dat ziet er lekker uit zal dat proberen wan t het is gezond
Dankjewel.
Veel bakplezier.
Kan ik haver , amandelmeel gebruiken???
Ja hoor, of een combinatie van meel. Veel bakplezier. Groetjes, Ingrid