Bijna herfst. Smullen van deze appel-amandelcrumbletaartjes
Met de laatste appeltjes uit onze boomgaard, bakte ik deze mini appel-amandelcrumbletaartjes. Ze doen al een beetje aan de herfst denken door de warme geur en smaak van kaneel die erin verwerkt wordt.
Je maakt deze taartjes in verschillende stappen.
Kneed eerst het taartdeeg tot een kruimelig, bros deeg.
Terwijl het deeg rust in de koelkast, roer je de kaneel-amandelcrème tot een gladde massa, maak je de crumble en schil je de appeltjes.
Na de rusttijd van het deeg schik je alles in de taartbodem en dan doet de oven verder het werk.
Laat je zeker niet afschrikken door de iets langere bereidingslijst. Deze taartjes zijn echt verrukkelijk en niet zo moeilijk om zelf te bakken. Je kan ook 1 grote taart maken in plaats van 5 kleine taartjes.
Zeg nu zelf, deze appel-amandelcrumbletaartjes kan je toch zo in de etalage van de bakker plaatsen.
Wat heb je nodig voor 5 kleine appel-amandelcrumbletaartjes?
Taartdeeg: 100 g bloem – 40 g bloemsuiker – 15 g amandelpoeder – snuifje zout – 60 g koude boter – 1 ei
Kaneel-amandelcrème: 25 g zachte boter (op kamertemperatuur) – 25 g fijne suiker – 25 g amandelpoeder – 25 g ei – een halve theelepel kaneel
Crumble: 50 g koude boter – 50 g bloem – 50 g amandelpoeder – 50 g fijne suiker
Voor de afwerking: 250 g appeltjes (netto gewicht na schillen en schoonmaken) – 1 el rietsuiker – een halve theelepel kaneel – amandelschilfers – bloemsuiker
Hoe maak je het?
Taartdeeg
Begin met de bereiding van het taartdeeg. Doe bloem, bloemsuiker, amandelpoeder en zout in een kom. Snijd de koude boter in kleine stukken en voeg toe aan de kom. Voeg ongeveer een kwart van een losgeklopt ei toe. Meng het deeg kort met je handen tot je een kruimelig deeg hebt.
Is het deeg nog te droog? Doe er dan wat ei bij. Is het deeg te nat? Voeg dan nog wat bloem toe.
Wikkel de deegbal in plastiekfolie en laat het een half uurtje rusten in de koelkast.
Kaneel-amandelcrème
Ga verder met het maken van de kaneel-amandelcrème. Roer hiervoor de boter zacht en romig samen met de suiker en het half losgeklopt ei. Roer er naar smaak het kaneelpoeder door.
Crumble
Maak de crumble. Doe hiervoor de stukjes boter, de bloem, het amandelpoeder en de fijne suiker in een kom. Wrijf alles net zo lang tussen je vingers tot er geen stukjes boter meer te vinden zijn en je een kruimelig deeg hebt.
Appelvulling
Schil de appelen en verdeel ze in kleine stukjes. Meng de appelblokjes met de suiker en de kaneel.
Afwerking
Haal dan het deeg uit de koelkast en kneed het nog even, dan rolt het makkelijker uit. Kneed zeker niet te lang, want dan wordt het deeg weer zacht.
Bestuif het werkvlak en de deegrol met bloem. Druk de deegbal plat en verdeel het in 5 porties voor 5 kleine taartjes. Rol het deeg uit tot ongeveer 4 mm dik. Steek het deeg uit op de grootte van de taartvormpjes. Snijd het overtollige deeg weg.
Verwarm de oven voor op 170°C – heteluchtstand.
Verdeel de amandelcrème over de taartbodems. Leg de appelblokjes er overvloedig bovenop.
Bedek de stukjes appel met de crumble. Strooi vervolgens de amandelschilfers over de taartjes.
Bak de taartjes in 25 minuten gaar en goudbruin.
Laat ze na de baktijd afkoelen op een rooster. Haal ze uit de vorm. Bestrooi de appel-amandelcrumbletaartjes voor het serveren met bloemsuiker.
Receptinspiratie: Delicious magazine – taartjes vna Meike Schaling van Petit Gâteau (Amsterdam)