Soep maken is niet moeilijk. Combineer gewone ingrediënten eens op een andere manier en je maakt van je soep iets speciaal, iets feestelijk. De zoete geur van amandelen doet je wellicht denken aan gebak. Maar wist je dat je van amandelen ook deze heerlijke, fluweelzachte soep kan maken?
In combinatie met het wit van prei en met een hartig bladerdeegwafeltje gevuld met gerookte zalm is dit een soepje waarmee je je tafelgenoten zeker aangenaam zal verrassen. Laat ze maar eens raden naar wat er allemaal inzit.
Het bladerdeegwafeltje kan je ook als aperitiefhapje serveren. Je kan eindeloos met de ingrediënten variëren.
Vul ze met gerookte heilbot en groene appel of met kruidige roomkaas en rauwe ham.
Dit soepje is er eentje voor alle seizoenen. Op een herfstige zomerdag smaakt hij lekker warm. Op een zonnige herfstdag eet je hem koud.
Deze amandelsoep komt bij ons regelmatig op tafel. Vanaf nu ook bij jou?
Wat heb je nodig?
Voor de soep: 1 eetlepel boter – 3 stengels wit van prei – 2 sjalotten – 150 g amandelpoeder – 1 eetlepel bloem – 2 liter kippenbouillon – 1 dl melk – 2 dl room – peper – zout
Voor de garnituur: bieslook of preischeuten – geroosterde amandelschilfers
Voor de hartige wafeltjes: 8 plakjes bladerdeeg – 4 sneetjes gerookte zalm – 4 eetlepels mierikswortelpasta – preischeuten
Hoe maak je het?
Snijd de sjalotten fijn. Was en snijd het wit van prei in ringen. Stoof de sjalotten en de prei aan in boter. Kruid met peper en zout.
Voeg het amandelpoeder toe en stoof nog even aan. Laat het mengsel niet kleuren.
Strooi er een eetlepel bloem over en roer goed door.
Bevochtig met de kippenbouillon en een scheutje melk.
Kook de soep in een half uurtje gaar. Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen.
Mix de soep glad en zeef de soep twee keer.
De soep moet fluweelzacht zijn.
Proef en kruid eventueel bij met peper en zout.
Maak de hartige wafeltjes. De wafeltjes worden niet in de oven gebakken, maar wel in je wafelijzer. Het lukt ook met een grill of in een croque monsieur toestel. Maar dan heb je niet dat mooie wafelmotief. Warm je wafelijzer of grillpan op. Steek eventueel rondjes uit het bladerdeeg.
Bestrijk 1 bladerdeegrondje met mierikswortelpasta.
Beleg met gerookte zalm en preischeuten.
Leg er een tweede bladerdeegrondje op.
Doe zo verder met de overige bladerdeegplakjes.
Bak het bladerdeeg in een wafelijzer goudbruin.
Het is niet nodig om je wafelijzer extra in te vetten. Het bladerdeeg is op zich al vet genoeg.
Serveer de soep met een toef opgeklopte room, preischeutjes en amandelschilfers. Geef er een bladerdeegwafeltje bij.
Tip – de prei kan je vervangen door witloof of venkel
Weetje – amandelen zijn eigenlijk geen noten, maar de zaden van de amandelboom.
Laat je me weten hoe het je smaakte?
Liefs,
Ingrid