Het bakseizoen is begonnen.
Er hangt een vleugje herfst in de lucht. Wat last van een herfstblues nu de dagen korter en donkerder worden? Een kopje koffie en een stukje gebak uit eigen oven zullen je zeker opvrolijken.
Bak deze amandel-chocoladecake eens. Het is echt ‘a piece of cake‘ om hem te maken. Eenvoudig, maar zo lekker.
Het recept ervan komt uit het boek van Ulrika Hoffer ‘Zoetigheden zonder suiker, gluten & lactose’, waaruit ik ook al chocolade kokosrepen (à la Bounty) maakte. Ik hou wel van dit soort gebak waarin bloem-en/of suikervervangers gebruikt worden.
Deze chocoladegebak is glutenvrij, want de bloem werd vervangen door amandelmeel. Zo krijg je een smeuïg en zacht gebak dat zelfs na enkele dagen nog lekker is.
De cake is gezoet met dadels en niet met gewone suiker. Verder zitten er nog eitjes in en cacao natuurlijk voor de intense chocoladesmaak. Ik voegde als extraatje nog wat bakpoeder toe voor een luchtiger cake. En als je wil, kan je voor wat pit en een verrassend effect in je mond, ook wat chilipeper toevoegen.
Wat heb je nodig om deze amandel-chocoladecake te bakken?
6 eieren – 200 g amandelpoeder – 200 g dadels zonder pit – 200 ml water – 20 g cacaopoeder (of meer) – een snuf zout – optioneel 10 g bakpoeder
Voor de afwerking: cacaopoeder – rood fruit / seizoensfruit
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 175°C – heteluchtstand.
Bekleed een springvorm met bakpapier.
Tip 1 – frommel het bakpapier bij elkaar en maak het nat onder de kraan. Wring het wat uit, zodat het overtollige water weg is. Plaats nu het natte bakpapier in de springvorm. Zo blijft het bakpapier perfect in je vorm liggen.
Splits de eieren. Klop de eiwitten stevig op met een mixer of laat een keukenrobot het werk doen. Zet even weg.
Klop ook de eigelen, in een andere kom, stevig op tot een witte massa.
Meng het amandelpoeder en een snuifje zout onder de opgeklopte eigelen. Voeg ook het cacaopoeder toe.
Tip 2 – voeg bakpoeder toe voor een extra luchtig gebak.
Tip 3 – een snuifje zout doet wonderen in gebak. Het tilt de smaak helemaal op.
Tip 4 – Wie durft? Geef extra pit aan je chocoladetaart en voeg een mespunt chilipeper toe.
Snijd de dadels in kleine stukjes.
Mix de ontpitte dadels met het water tot een stroperige massa. Hiervoor gebruik ik mijn draadloze KitchenAid staafmixer. Handig als je geen stopcontact in de buurt hebt.
Doe de gemixte dadels bij het eigeelmengsel en mix nog even door.
Voeg nu voorzichtig de opgeklopte eiwitten onder dit cakebeslag.
Spatel het deeg in de springvorm.
Bak de cake 20 à 30 minuten in de voorverwarmde oven. Prik erin met een vork. Er mag geen nat deeg aan de vork blijven kleven.
Laat de amandel-chocoladecake wat afkoelen en bestuif hem dan met cacaopoeder. Versier met de taart met wat rood fruit of seizoensfruit.
Wil je zulke lekkere dingen zelf leren bakken? Er is nog 1 plaatsje vrij voor de Dishcover bakworkshop van 22/10/2016. Schrijf je snel in!
kan je dit ook in het klein maken en zo ja hoe lang moet het dan bakken bij ons hebben ze dat liever in het klein kunnen ze het meenemen
Dag Saskia,
Kleine cakejes bak je zo’n 20 minuten in een voorverwarmde oven. Prik erin met een vork. Er mag geen nat deeg aan de vork blijven kleven.
Veel bakplezier.
Groetjes,
Ingrid
Wat is de doorsnede van je springvorm?
De springvorm die ik gebruikte heeft een diameter van 22 cm.