Aardbeientoetje, een fris en zomers dessertje
Dit aardbeientoetje maak je supersnel klaar. Het is een fris en zomers dessertje dat iedereen lust.
Aardbeien krijgen de hoofdrol in dit toetje, want ze zijn nu volop verkrijgbaar en oh zo lekker. Dé topmaanden van het aardbeienseizoen zijn juni, juli en augustus. Maar je kan ook gaan voor een mix van zomers fruit, zoals frambozen of blauwe bessen.
Voor dit dessertje plukte ik aardbeien uit mijn eigen tuin. Elk jaar kijken we er verlekkerd naar uit. Behalve in zoete bereidingen, zoals taarten, ijs en dessert, kunnen aardbeien ook verwerkt worden in hartige bereidingen. Steek ze eens in een salade of gebruik ze in een dressing. Verrassend lekker!
Als je het receptje voor deze aardbeienmousse doorneemt, zal je merken dat de aardbeien op smaak gebracht worden met een koffielepeltje sumak. Een kruid dat veel gebruikt wordt in de Midden-Oosterse keuken. Sumak smaakt friszurig en past heerlijk bij aardbeien. De kleine vruchten van de sumakplant worden gemalen en kleuren zo dieprood. Sumak smaakt naar citrus en het zorgt voor een frisse toets in zowel hartige als zoete gerechten. Tegenwoordig is het kruid al vrij goed te verkrijgen in de gewone supermarkt. Een meerwaarde voor je voorraadkast.
Heb je (nog) geen sumak in huis, dan kan je het voor dit aardbeientoetje vervangen door wat citroen- of limoensap. Of citruszeste.
Aardbeien en citrus zijn voor elkaar gemaakt. Aardbeien smaken gewoon nog lekkerder met dat beetje zuur erbij.
Probeer ook eens deze lekkere combinaties: aardbeien met wat chilipeper of fijn geraspte gember erbij.
Aardbeientoetje
Ingrediënten
- 400 g aardbeien
- 200 g zure room
- 100 g yoghurt
- 4 blaadjes gelatine (6.5 gram)
- 40 g honing
- 3 eiwitten
- 6 el confituur van aardbeien, frambozen, rode vruchten
- 10 blaadjes basilicum, munt of citroenmelisse
- 2 el bloemsuiker
- 1 citroen
- 1 kl sumak
Bereidingswijze
- Week de gelatineblaadjes in een kom met koud water.
- Was de aardbeien en verwijder de kroontjes. Pureer 300 gram aardbeien.
- Snijd de overige aardbeien in kleine stukjes. Meng ze met de bloemsuiker en sumak. Snipper er 4 blaadjes munt, citroenmelisse of basilicum onder. Zet opzij.
- Roer de zure room met de yoghurt en de honing los. Meng dit onder de gemixte aardbeien.
- Klop de eiwitten stijf.
- Verwarm het sap van een halve citroen in een kookpot. Roer er de uitgeknepen gelatineblaadjes onder. Zorg dat de gelatineblaadjes helemaal opgelost zijn.
- Roer dit door het aardbeienmengsel.
- Spatel er dan voorzichtig de opgeklopte eiwitten onder.
- Schep op de bodem van de glaasjes 1 eetlepel confituur naar keuze.
- Schep hierop de aardbeienmousse.
- Laat dit 2 uur opstijven in de koelkast.
- Werk de aardbeientoetjes voor het serveren af met de aardbeienstukjes en een groen blaadje munt, citroenmelisse of basilicum.