Aardbeientaartjes met vanillemousse.
Moederdag vandaag. Ik ben er zeker van dat vele mama’s, oma’s, bomma’s, moeke’s vandaag verwend worden met een bos bloemen, een doosje pralines of een (zelfgemaakt) taartje. Voor zij die, op deze feestelijke zondag, nog zelf iets willen bakken, heb ik weer een lekker receptje klaarstaan. Zelfgebakken aardbeientaartjes met vanillemousse.
Voor mezelf is het de tweede moederdag zonder mijn mama. Maar ze is nooit ver weg. Gisteren stond ik in de keuken te bakken en te koken. Ik bakte een kriekenvlaai, zoals mijn mama hem bakte, en kookte een grote pot spaghettisaus, zoals mijn mama dat klaarmaakte. Het was tijdens de laatste dagen van haar leven, dat ze ons haar geheime recept voor haar fel begeerde pastasaus verklapte. Hier bij ons werd die saus al snel omgedoopt tot ‘moekesaus’. We zeiden toen dat we altijd aan haar zouden denken bij het maken van die saus. ‘Alleen dan?’, zei ze nog. Nee, zeker niet. Altijd bij ons, in zoveel kleine dingen.
Dus leg die moeders vandaag maar eens extra in de watten.
Deze aardbeientaartjes met vanillemousse lijken zo uit de etalage van de bakker te komen. Niet? Nochtans zijn ze niet zo moeilijk om zelf te bakken. Kom ik toon het je -stap-voor-stap, in woord en beeld.
De taartjes zijn gemaakt van zanddeeg. Hiermee bak je lekkere krokante taartjes. Voor de vulling van de taartjes koos ik vanillemousse. Vanillemousse is lekker in combinatie met vers fruit. De mousse is luchtig en niet zo zoet. En het is eens iets anders dan de klassieke banketbakkersroom. De basis voor deze vanillemousse is een banketbakkersroom waaronder je lobbig opgeklopte slagroom spatelt.
Om te taartjes af te werken kies je voor lekker fruit. Aardbeien, blauwe bessen, frambozen,… of ga voor een fruitmengeling. Allemaal even lekker.
Om de taartjes een mooie glans te geven, mengde ik de aardbeienstukjes met wat aardbeienconfituur. Die confituur pepte de aardbeiensmaak nog extra op.
Zoals je ziet, kan ik binnenkort weer zelf aardbeien oogsten. De aardbeienplantjes staan mooi in bloei. Dan kan ik deze taartjes maken met aardbeien uit mijn eigen (kruiden)tuin. Zalig.
Aardbeientaartjes met vanillemousse
Ingrediënten
Taartdeeg
- 100 g bloem
- 40 g bloemsuiker
- 15 g amandelmeel
- 1 snuifje zout
- 60 g koude boter
- 1 ei
Vanillemousse
- 3 g gelatine
- 25 g suiker
- 25 g vanillesuiker
- 2 eigelen (van kleine eieren)
- 110 ml melk
- 125 ml room (35 of 40% vetgehalte)
Voor de afwerking
- 250 g aardbeien
- 1 el gezeefde aardbeienconfituur
- enkele blaadjes fijne basilicum
- bloemsuiker
Bereidingswijze
Het taartdeeg
- Begin met de bereiding van het taartdeeg. Doe bloem, bloemsuiker, amandelmeel en zout in een kom. Snijd de koude boter in kleine stukjes en voeg toe aan de kom. Voeg ongeveer een kwart van het losgeklopt ei toe.
- Meng het deeg kort met je handen tot je een zacht taartdeeg hebt. Is het te droog? Voeg dan nog wat extra ei toe. Is het deeg te nat? Doe er dan nog wat bloem bij.
- Wikkel de deegbal in plastiekfolie en laat het deeg een half uurtje rusten in de koelkast.
- Maak tijdens de rusttijd de vanillemousse.
- Haal het deeg na de rusttijd uit de koelkast en kneed het nog even door.
- Bestuif je werkoppervlak en de deegrol met bloem. Druk de deegbal plat en verdeel het deeg in 4 porties voor 4 kleine taartjes.
- Rol het deeg uit tot ongeveer 4 mm dik.
- Steek het deeg uit op de grootte van de taartvormpjes.
- Snijd het overtollige deeg weg.
- Verwarm de oven voor op 170°C – heteluchtstand. Bak de taartjes zonder vulling gedurende 25 minuten tot ze goudbruin zijn.
- Laat de taartjes na het bakken afkoelen op een rooster.
Vanillemousse
- Week de gelatineblaadjes in koud water tot ze zacht zijn.
- Mix de fijne suiker samen met de eigelen in een kom op tot een ruban. Het mengsel moet wit en luchtig geklopt zijn.
- Breng de melk aan de kook met de vanillesuiker.
- Giet dan de helft van de warme melk op de opgeklopte eigelen. Roer alles goed door.
- Giet dit weer in de pot bij de overige melk en verwarm de vanillemousse onder voortdurend kloppen tot deze gebonden is.
- Je kan dit doorroeren met een garde. Nog makkelijker is het om je mixer met kloppers te gebruiken.
- Laat de vanillemousse een paar minuten afkoelen en roer er dan de uitgeknepen blaadjes gelatine door. Zorg dat de gelatine goed opgelost is.
- Laat de vanillecrème afkoelen en roer er af en toe door.
- Klop ondertussen de room lobbig op tot yoghurtdikte.
- Schep de opgeklopte room voorzichtig onder de afgekoelde vanillecrème. Zorg dat het mengsel luchtig blijft.
- Laat de vanillemousse opstijven in de koelkast.
Afwerking van de aardbeientaartjes
- Was de aardbeien. Verwijder de kroontjes. Snijd de aardbeien in vier.
- Zeef de aardbeienconfituur onder de aardbeien.
- Schep de vanillemousse in een spuitzak.
- Spuit de vanillemousse in de taartjes.
- Schik de aardbeienpartjes op de mousse. Werk de taartjes af met blaadjes fijne basilicum.
Beste,
Het aardbeientaartje ziet er heerlijk uit.
Vraag: Bij de afwerking hierboven staat: “2. Zeef de aardbeienconfituur onder de aardbeien.”.
Ik veronderstel dat u bedoelt: zeef de aardbeienconfituur en breng aan op het aarbeientaartje ?
Moet de aardbeienconfituur eerst opgewarmd worden of kan dat koud op het aarbeientaartje ?
Dank je wel voor de inspiratie !
Met vriendelijke groeten,
Carla
Dag Carla,
Bedankt voor je berichtje.
Ik zeefde de confituur en mengde die onder de aardbeien.
Zo krijgen de aardbeien nog meer aardbeismaak en glanzen ze mooi.
Ik gebruikte hiervoor koude confituur.
Veel bakplezier.
Groetjes,
Ingrid