Aardbeientaart met lekkere banketbakkersroom.
Ik heb de voorbije jaren heel veel kooktijdschriften en kookboeken ‘gehamsterd’. Nu ben ik al een tijdje bezig met de grote opruim ervan. Een mens kan niet alles bijhouden. Zelfs een foodie zoals ik, kan geen archief van jaren aan kookliteratuur blijven verzamelen.
Ik doorblader elk tijdschrift en scheur er de recepten, tips of weetjes uit die ik wil bijhouden. Die klasseer ik dan overzichtelijk per thema in een farde. Dat geeft me een goed overzicht. Als ik inspiratie zoek om iets te bakken, voor een soep of een salade of voor het maken van een lekker vegetarisch recept, neem ik de desbetreffende farde en snuister ik door de geselecteerde recepten.
Het opruimen van mijn archief aan kookboeken, gaat toch wat moeilijker. Een boek doe je niet zomaar weg. Maar mijn boekenkasten puilen echt wel uit, dus ik zal enkele boeken binnenkort een tweede leven moeten geven…
Bij het bekijken van mijn kookboekenkast, kwam ik bij de boeken van SOS Piet. Ik had ze al heel lang niet meer in handen gehad. Maar bij het doorbladeren van boekdeel 5 viel mijn oog op de aardbeientaart met banketbakkersroom.
Een klassieker. Niet moeilijk om te bakken, maar toch kunnen er wat dingen fout gaan bij het bakken van deze taart: het deeg dat niet krokant genoeg is, de onderkant van het deeg dat slap is, de banketbakkersroom die schift,…
Met de tips van Piet en enkele extra tips van mij lukt het allemaal.
Bak je mee?
Wat heb je nodig voor deze aardbeientaart?
1 vel bladerdeeg of kruimeldeeg – 100 g chocolade (wit of zwart) – 500 g aardbeien – wat bloemsuiker
Voor de banketbakkersroom: 6 dl melk – 1 vanillestok – 5 eigelen – 100 g suiker – 50 g maïzena
Hoe maak je het?
Begin met de bereiding van de banketbakkersroom.
Warm de melk op in een kookpot. Snijd de vanillestok middendoor. Schraap het vanillemerg eruit. Doe dit bij de melk samen met de opengesneden vanillestok. Roer regelmatig door de melk zodat ze niet aanbrandt.
Klop de eigelen op met de suiker tot een stevige, schuimige massa (= ruban). Roer er de maïzena door. Dit zorgt mee voor de binding van de banketbakkersroom.
Giet enkele lepels van de warme melk door de opgeklopte eigelen. Roer door. Giet dit dan bij de overige warme melk. Roer door.
Breng het mengsel al roerend aan de kook totdat de banketbakkersroom ingedikt is. Neem de pot van het vuur en stort de room in een kom. Bedek de kom met plastiekfolie zodat er zich geen vliesje vormt op de pudding. Laat helemaal afkoelen.
Bak ondertussen de taartbodem.
Hiervoor kan je een kant-en-klaar vel bladerdeeg of kruimeldeeg gebruiken. Je kan natuurlijk ook zelf het deeg maken.
Schik het deeg in de taartvorm met bakpapier. Door het bakpapier kan je straks de taart makkelijker uit de vorm halen.
Prik met een vork gaatjes in het deeg zodat het tijdens het bakken niet te veel opblaast.
Verwarm de oven voor op 180°C – hetelucht. Bak de taartbodem gedurende 25 à 30 minuten af zodat de taartbodem helemaal droog gebakken is.
Haal de taart na de baktijd uit de oven en laat het deeg goed afkoelen op een taartrooster.
Smelt ondertussen de chocolade. Je kan witte of pure, zwarte chocolade gebruiken. Bestrijk de taartbodem met de gesmolten chocolade. De chocolade zal bij het afkoelen opnieuw opstijven en zo voor een extra beschermlaag zorgen. Het deeg zal dan niet wak worden als je er de banketbakkersroom op doet.
Als de chocolade opnieuw opgesteven is, kan je de taart afwerken.
Roer de afgekoelde banketbakkersroom stevig door. Verspreid de banketbakkersroom gelijkmatig over de taartbodem.
Verdeel de gespoelde en gedroogde aardbeien over de taart. Bestrooi de aardbeientaart met bloemsuiker en werk de taart eventueel af met wat verse munt of citroenmelisse.
Wat een ontzettend leuk recept. Heel veel dank.
oh lekker ga het met de Kerst maken
Laat het smaken.
Dankjewel voor de makkelijke uitleg!