Steek eens een aardbei in je salade!
Lente, dat is slaatjestijd. En ik moet zeggen dat ik momenteel in mijn slaatjesperiode ben. Ik probeer sowieso elke zondagavond een salade bij elkaar te knutselen als lunchgerecht voor de eerste dag van de werkweek. Zoveel lekkerder dan boterhammen met ‘iets ertussen’. Deze week stak ik eens aardbeien in mijn salade. Bij aardbeien denk je misschien automatisch aan een dessert. Maar aardbeien zorgen ook voor een frisse toets in een salade. Samen met asperges, die andere lentetopper van bij ons, maakte ik er deze héérlijke aardbei asperge salade mee.
Snel gemaakt en een lekkere combinatie. Als basis voor de salade koos ik postelein, een vergeten groente met frisgroene blaadjes en lange bladstengels. De geroosterde pindanoten geven de salade wat extra crunch. De geitenkaas zorgt voor smeuïgheid. Ik kies voor mijn favoriet, Witte van Rotselaar, een zachte en romige geitenkaas uit eigen streek. De juiste dressing mag niet ontbreken om je slaatje meer smaak te geven en helemaal af te maken. Mijn home made aardbeiendressing, die paste er perfect bij.
Proef je mee?
Wat heb je nodig voor deze aardbei asperge salade?
voor 2 personen
100 g postelein – 1 avocado — wat citroensap – 8 aardbeien – 10 asperges (wit, groen of een mengeling) – 1 bakje tuinkers – 50 g pindanoten (geroosterd, niet gezouten) – 150 g geitenkaas
voor de aardbeiendressing: 6 aardbeien – 1 theelepel mosterd – 1 theelepel honing – 1 eetlepel frambozenazijn – 5 eetlepels olie (slaolie/koolzaadolie/maïsolie) – peper – zout
Hoe maak je het?
Was de postelein. Schil de avocado en snijd er stukjes van. Besprenkel de avocado met wat citroensap. Was de aardbeien en verwijder de kroontjes. Snijd de aardbeien in kwartjes en in schijfjes. Schil de asperges en breek er het harde uiteinde af. Snijd de helft van de asperges in schuine plakjes. Snijd de andere helft van de asperges in dunne slierten met een dunschiller. Rooster de pindanoten in een pan zonder vetstof en hak ze grof.
Maak ondertussen de dressing. Pureer hiervoor de aardbeien. Roer de mosterd met de honing en de azijn los. Doe de gemixte aardbeien erbij. Roer er straalsgewijs de olie onder tot je een gebonden vinaigrette krijgt. Kruid met peper en zout.
Verdeel de postelein, asperges, aardbeien en avocado over een bord. Strooi er de pindanoten over. Garneer met de stukjes geitenkaas en de tuinkers.
Lepel er de aardbeiendressing over.
Deze aardbei asperge salade is vegetarisch. Als je wenst, kan je er nog wat rauwe ham bij serveren.
Smakelijk!
Nog meer aardbei-ideetjes vind je op mijn Pinterest bord. Volg jij me al op Pinterest?