Een fris lentetaartje: aardappelgratintaartje met kruidensla, kwarteleitje en gerookte zalm.
Eind vorig jaar werd ik gecontacteerd door een reclamebureau. Zij hadden een hele leuke vraag. Of ik voor het kaasmerk OudenDijk wilde meewerken aan een receptenboekje rond lactosevrije en light kazen. Mijn opdracht: 10 recepten bedenken met deze kaas in de hoofdrol. De gerechten moesten een mix zijn tussen hapjes, voorgerecht, hoofdgerecht en dessert. Dat zag ik wel zitten. Nadat ik de 10 kaasgerechtjes, van hapje tot dessert, had uitgewerkt, volgde nog een kooksessie én fotoshoot bij een professionele fotograaf. Wat leuk om eens te zien hoe een fotograaf te werk gaat om van elk gerechtje een beeldschoon plaatje te maken. En ik ontdekte meteen ook een aantal trucjes van het vak.
Tussen het uitwerken van de recepten, de fotoshoot en het drukklaar maken van het boekje in 2 talen verliepen enkele maanden. Deze week viel dan eindelijk het gedrukte receptenboekje in mijn bus.
Mijn 10 receptjes in een kleurrijk 2-talig boekje. Ik ben best wel fier. Het receptenboekje werd gedrukt op enkele 10 duizenden exemplaren en zal binnenkort in de supermarkt en bij diverse kaaswinkels verkrijgbaar zijn.
En wat mijn lievelingsgerechtje was? Misschien wel deze aardappelgratintaartjes.
Ze wekken meteen een lentegevoel op: mooi van kleur, fris van smaak. En nu het aspergeseizoen volop aan de gang is, moet je er zeker ook wat stukjes asperges in verwerken.
Wat heb je nodig voor 4 aardappelgratintaartjes?
250 g geraspte, bloemige aardappelen – 75 g geraspte, witte selder – 1 teentje look, geperst – 2 dl (soja)room – 2 eigelen – nootmuskaat – flink wat peper – zout – 50 g geraspte kaas + 100 g om te gratineren
Voor de garnering: 4 gekookte kwarteleitjes – 4 plakjes gerookte zalm – een handvol groene kruiden (dille, kervel, bieslook) – een kopje gekookte erwten – enkele roze bessen
Dressing: 4 eetlepels olijfolie – sap van een halve citroen
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 180°C – hetelucht stand.
Schil de aardappelen en spoel ze. Rasp de aardappelen en de selder fijn. Voeg de geperste look toe samen met de room, eigelen, kruiden en 50 gram geraspte kaas. Meng onder elkaar en verdeel dit over de vormpjes.
Bestrooi de gratins met de geraspte kaas en zet ze 20 à 25 minuten in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin kleuren.
Garneer de aardappelgratintaartjes met een handvol gemengde, groene kruiden en enkele erwtjes.
Schik er 2 halve kwarteleitjes bij en een roosje van zalm.
Kruid met zwarte peper en roze bessen. Lepel er de dressing over.
Serveer de aardappelgratintaartjes als feestelijk voorgerecht.
Welke selder bedoel je met ‘witte’ selder: bleekselder of knolselder? Welke diameter hebben de bakvormpjes?
Dag Francine,
Ik gebruikte bleekselder, maar het kan ook met knolselder. De vormpjes hebben een diameter van 10 cm.
Groetjes,
Ingrid
Heel lekker, goed gelukt, hier met gewone eitjes gemaakt
Oh fijn. Nog veel kookplezier. Groetjes, Ingrid
moeten de eitjes warm opgediend worden? Zo ja hoe krijg je dit voor elkaar om alles te pellen en nog warm opdienen?
Of is het gerecht helemaal koud opgediend?
Lut
Dag Lut, terwijl de taartjes in de oven bakken, kan je de eitjes koken en pellen en de kruidensla bereiden.
Dan schik je alles op de warme taartjes en serveer je ze.
Je kan ze ook op kamertemperatuur eten.
Smakelijk. Groetjes, Ingrid